Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Divizat, Consiliul de Securitate ONU nu decide nimic cu privire la atacul din Siria

onu.jpeg

Sursa imaginii: 
AFP

Război al vetourilor și voturilor în Consiliul de Securitate al ONU : acesta a respins marți, în lipsa numărului necesar de voturi, un proiect de rezoluţie propus de Rusia care susţinea o anchetă la Douma, în Siria, a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice. Tot marți, Rusia a blocat prin dreptul său de veto un proiect american de rezoluție care propunea înființarea unui mecanism independent de anchetă al ONU care să verifice utilizarea armelor chimice în Siria.

Rusia şi aliaţii occidentali nu au reuşit să ajungă la un compromis privind un răspuns internaţional la atacul chimic din Siria în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, scrie The Guardian. Fiecare parte a votat împotriva propunerii celeilalte privind organizarea unei anchete. Rusia a motivat utilizarea vetoului său prin aceea că se teme de faptul că ONU ar putea fi folosit pentru legitimarea  unui atac asupra Siriei din partea Statelor Unite şi a aliaţilor lor. „Sperau ca decizia să fie aşa. Acest lucru l-au vrut pentru a putea justifica folosirea forţei împotriva Siriei. Dacă luaţi decizia de a folosi acţiuni militare ilegale atunci va trebui să fiţi responsabili pentru acest lucru”, a avertizat ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia. Și ambasadorul sirian la ONU Bashar al-Jaafari a acuzat Statele Unite, Franţa şi alte ţări occidentale că proferează acuzaţii false la adresa Damascului, ”cu scopul de a deschide calea unui atac în Siria, ca agresiunea criminală a Statelor Unite şi Marii Britanii în Irak, în 2003”.

Și, într-adevăr, se pare că Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa continuă pregătirile pentru acţiuni militare având ca scop sancţionarea regimului lui Assad, despre care cele trei puteri spun că este responsabil pentru cel mai recent atac chimic asupra suburbiei Duma, soldat cu peste 45 de morţi. Rusia, ale cărei trupe se află pe teritoriul sirian, a avertizat deja că o intervenţie militară americană ar fi ”foarte, foarte periculoasă”. În faţa riscului unor atacuri, armata siriană şi-a plasat forţele ”în stare de alertă” în următoarele trei zile - pe aeroporturi şi în bazele militare din ţară, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului. .Această măsură este adoptată, în general, ”ca reacţie la ameninţări externe”, a precizat directorului Observatorului Rami Abdel Rahman. Acesta a mai precizat că trupele se pregăteau în vederea oricărei desfăşurări rapide, mai ales la Damasc, dar şi în provincia Homs sau la Deir Ezzor. Și Rusia e pregătită de o riposta : ambasadorul Rusiei în Libia, Alexander Zasypkin, a declarat că orice rachetă lansată de americani către Siria va fi doborâtă iar bazele de lansare vor fi atacate.

Deja un prim atac asupra unei baze militare siriene a avut loc zilele trecute și a fost atribuit Israelului. Acesta ar fi lansat mai multe rachete luni împotriva bazei aeriene T-4 din provincia siriană Homs, atac soldat cu 14 morți.Teheranul a promis ieri o ripostă după uciderea a şapte iranieni în acest atac. ”Atacul regimului sionist în Siria nu va rămâne fără răspuns”, a declarat un consilier al Ghidului Suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, citat de agenţia iraniană Isna, la sosirea sa la Damasc pentru o întrevedere cu preşedintele sirian Bashar al-Assad. Iranul a trimis deja în Siria mii de combatanţi prezentaţi drept ”voluntari” pentru a sprijini actuala putere. De partea sa, Israelul a avertizat că nu va accepta ”ancorarea” iraniană în Siria, o nouă sursă de tensiuni majore. Ministrul israelian al apărării Avigdor Lieberman a declarat că ”indiferent care va fi preţul de plătit, nu există altă opţiune”. ”A autoriza această ancorare în Siria ar însemna să se accepte ca Iranul să ne stranguleze”, a adăugat ministrul israelian.

Revenind la presupusul atac chimic de sâmbătă din oraşul Duma, fief rebel de la porţile Damascului, acesta a provocat peste 40 de decese potrivit Căştilor Albe şi ONG-ului medical Syrian American Medical Society, Alte peste 500 de persoane au primit îngrijiri, suferind de ”dificultăţi respiratorii”. Inspectori din cadrul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice intenţionau să călătorească în Siria la invitaţia regimului lui Assad dar este neclar dacă li se va permite accesul în Douma sau dacă acţiunile lor vor amâna acţiunile militare ale Statelor Unite şi aliaţilor.