Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iulian Fota, despre criza siriană: Cine clipeşte primul pierde

iulian_fota_criza_siriana_clipeste_pierde.jpg

Drapelul sirian şi steagul mişcării Hezbollah flutură pe un vehicul militar sirian (Foto: Reuters/Omar Sanadiki)
Drapelul sirian şi steagul mişcării Hezbollah flutură pe un vehicul militar sirian (Foto: Reuters/Omar Sanadiki)

Şansele pentru o confruntare militară directă între Rusia şi Occident sunt mai mari ca oricând, declară la RFI fostul consilier prezidenţial pentru securitate naţională Iulian Fota. În opinia lui, Statele Unite şi aliaţii lor trebuie să dea un răspuns credibil atacului chimic recent din Siria.

Iulian Fota speră ca Occidentul „să dea un răspuns credibil, pentru că asta este ceea ce se joacă în acest moment, se joacă credibilitatea Occidentului, în primul rând a celor trei ţări importante ale Occidentului, importante din punct de vedere militar, SUA, Franţa şi Marea Britanie. Este adevărat, se joacă şi credibilitatea Rusiei şi de asta situaţia este atât de complicată, de periculoasă. De altfel, în ultimele săptămâni, toată lumea a vorbit de un nou Război Rece între Rusia şi Occident sau Rusia şi SUA şi de fapt ne trezim în situaţia în care contemplăm începutul unui război fierbinte între SUA şi aliaţii săi şi Rusia, lucru care nu s-a întâmplat nici măcar pe timpul Războiului Rece”.

„Teama mea este că s-a sărit o etapă sau două şi deja am ajuns într-o fază finală, în care ca la un joc de cărţi, lumea trebuie să decarteze şi vom vedea cine joacă mai bine, cine are nervii mai tari şi cine decartează mai bine, pentru că miza este mare şi miza este în egală măsură legată de credibilitatea Occidentului sau a Rusiei, ceea ce înseamnă că e foarte greu să dai înapoi. Cine clipeşte primul pierde aici”, crede fostul consilier prezidenţial.

 

O confruntare militară directă între SUA şi Rusia?

 

În opinia lui Iulian Fota, „şansele pentru o confruntare militară directă între Rusia şi Occident sau între Rusia şi SUA, deşi eu nu cred că America va intra singură în această situaţie complicată, părerea mea e că va avea aliaţi cu ea, dar rămâne să vedem, însă şansele sunt mai mari ca oricând. Aici e un lucru paradoxal, adică în timpul Războiului Rece cele două părţi au fost capabile să comunice, să stabilească reguli, să se consulte în situaţiile complicate, ca să evite confruntarea militară directă şi asta ne-a salvat, de aia războiul a rămas rece şi acum constatăm că suntem într-o situaţie nu atât de complicată, cu o miză atât de mare ca în Războiul Rece, suntem în pragul unei confruntări militare directe. Lucrurile sunt grave şi trebuie foarte multă înţelepciune de toate părţile, ca să nu se întâmple acest lucru, pentru că un confilct militar direct poate escalada şi să nu uităm că astea sunt state deţinătoare şi de arme nucleare”.

Fostul consilier se teme că teatrul de potenţial război se va extinde dincolo de Orientul Mijlociu: „Pentru mine, elementul cel mai important este această posibilă confruntare dură între Rusia şi Occident. Deci escaladăm ce am avut până acum. Până acum, am avut o confruntare totuşi asimetrică, dar nemilitară, cu atacuri cibernetice, cu jocuri între spioni de o parte şi de alta, cu tot felul de operaţiuni pe care le-am putut înţelege, dar deja suntem în faza în care am putea trece la folosirea pe scară largă a forţei militare şi ăsta este, repet, un cu totul alt scenariu. Implicaţiile vor fi mult mai mari asupra întregului sistem internaţional şi deja apar semnale, ca un posibil răspuns la acţiunile occidentale, Rusia dincolo de folosirea forţei militare ca să-i apere pe sirieni şi să apere propriile interese, ar putea şi ea să declanşeze nişte ofensive prin Balcani, prin Caucaz, zone unde are foarte multă influenţă. Deci teatrul de potenţial război sau confruntare se extinde dincolo de Orientul Mijlociu”.