Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul francez de externe la București: Franța va decide în scurt timp în privința Siriei

le_drian.png

Ministrul francez de externe Jean -Yves Le Drian
Sursa imaginii: 
privesc.eu

Franța va lua în zilele imediat următoare o decizie privind acțiunea în Siria, după atacul cu arme chimice din regiunea Douma, a declarat șeful diplomației de la Paris, Jean -Yves Le Drian, aflat în vizită oficială la București.

Ministrul francez al Afacerilor Externe a amintit, în contextul situației din Siria, că Franța a propus în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite o rezoluție prin care să fie desemnat un organism independent care să investigheze cine a fost responsabil pentru atacul cu gaze toxice din enclava rebelă Douma, care a costat viețile a cel puțin 70 de civili. Însă, așa cum a spus Jean-Yves Le Drian, rezoluția, susținută de 12 state membre ale Consiliului, nu a putut fi adoptată din cauza veto-ului Rusiei.

De partea sa, Franța a fixat o linie roșie, constând în nerespectarea Convenţiei Internaţionale privind Interzicerea Armelor Chimice din 1993. Președintele Emmanuel Macron consideră inacceptabilă această încălcare a liniei roșii, iar o decizie va fi luată în zilele următoare. Franța are deplină autonomie în luarea unei astfel de decizii, a subliniat ministrul Le Drian, referindu-se la mesajul postat pe Twitter de către președintele american Donald Trump, în care acesta avertiza Rusia să se pregătească de lovituri americane în Siria.

Ministrul român de externe, Teodor Meleșcanu a declarat, la rândul său, că România condamnă ferm utilizarea armelor chimice, mai ales atunci acestea sunt folosite împotriva civililor. Meleșcanu a afirmat că România susține ideea investigării circumstanțelor în care s-a produs atacul chimic din Douma, de către un organism independent.