Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


OPCW dă dreptate UK în disputa cu Rusia pe tema armelor chimice

opcw.jpg

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice
Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice a răspuns unei solicitări a Marii Britanii
Sursa imaginii: 
AP Photo / Peter Dejong

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) a confirmat concluziile Marii Britanii cu privire la proveniența substanței neurotoxice cu care au fost otrăviți un fost dublu-spion rus și fiica sa în sudul Angliei luna trecută. Rusia a dezmințit cu vehemență că ar fi la originea atacului.  

OPCW a emis un comunicat în 12 puncte în care enumeră acțiunile întreprinse de această organizație internațională cu sediul la Haga după solicitarea de asistență tehnică depusă de guvernul britanic.

Începând cu 19 martie o echipă de anchetă s-a deplasat în Marea Britanie unde a primit informații medicale despre Serghei Skripal în vârstă de 66 de ani și fiica sa Yulia, în vârstă de 33 de ani, precum și despre sergentul de poliție Nicholas Bailey, primul care a ajuns la locul unde cei doi și-au pierdut cunoștința pe data de 4 martie în localitatea Salisbury. 

Echipa de anchetă a luat probe de sânge de la cele trei victime precum și mostre de mediu de la locurile bănuite a fi fost contaminate cu gaze neurotoxice.

Mostrele au fost trimise spre analiză la laboratorul de la Rijswijk din Olanda și ulterior și la alte laboratoare desemnate de OPCW.

Analizele efectuate de laboratoarele desemnate au ajuns la concluzia că toate cele trei victime au fost otrăvite cu o substanță toxică de o mare puritate și la aceeași concluzie a ajuns și echipa de anchetă care s-a deplasat în Marea Britanie.

"Rezultatele analizelor efectuate de laboratoarele desemnate de OPCW pentru probele de mediu și biomedicale colectate de echipa OPCW confirmă constatările Regatului Unit cu privire la identitatea substanței chimice toxice care a fost utilizată la Salisbury și a vătămat grav trei persoane.", se spune în comunicatul OPCW.

Noviciok - trecut sub tăcere

În comunicat nu se precizează numele substanței folosite în atac, acesta fiind menționat doar în raportul secret care este la dispoziția statelor. 

Guvernul britanic a acuzat Rusia de tentativa de asasinat și a numit gazul neuro-toxic utilizat drept Noviciok, o substanță sintetizată în anii '80 în laboratoarele sovietice. 

Ministrul britanic de externe, Boris Johnson, a spus că nu încape nicio îndoială cu privire la substanța folosită. 

"Nu există nicio explicație alternativă cu privire la cine a fost responsabil - doar Rusia are mijloacele, motivele și antecedentele", a declarat ministrul Johnson.

În ceea ce privește reacția Rusiei, în mod previzibil ea a fost una de respingere a concluziilor anchetei OPCW.

"Este vorba de o campanie anti-rusă clară, de un fel de care nu am mai văzut de mult timp în lume în ceea ce privește amploarea și lipsa de principii", a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe de la Moscova, Maria Zaharova.

Între timp, Yulia Skripal a fost externată din spital ca și sergentul Bailey, dar Serghei Skripal, care a primit azil politic în 2010 ca urmare a unui schimb de spioni între Rusia și state occidentale, rămâne internat într-o stare destul de gravă, deși ameliorată față de luna trecută.

Potrivit relatărilor de presă cei doi Skripal ar urma să primească o nouă identitate și un nou domiciliu în Statele Unite. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ