Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul britanic face un pas prudent către acțiune împotriva Siriei

submarin_trident.jpg

Submarin britanic
Submarinele britanice ar putea intra în acțiune împotriva Siriei
Sursa imaginii: 
Ministerul britanic al apărării/EPA

Guvernul britanic a convenit asupra "necesității de a trece la acțiune" în Siria pentru "a descuraja folosirea în continuare a armelor chimice". Cabinetul condus de premierul Theresa May a ajuns la concluzia că "este foarte probabil" ca regimul Assad să fie responsabil de atacul care a făcut zeci de morți în localitatea Duma. 

Deși cabinetul a spus că folosirea armelor chimice "nu trebuie să rămână necontracarată" în acest moment nu a fost luată nicio decizie cu privire la lansarea unei acțiuni militare în Siria.

Premierul May a declarat că există toate indicațiile că regimul președintelui Bashar al-Assad a lansat atacul cu arme chimice împotriva orașului Duma, care până de curând a fost deținut de opoziție, acuzație respinsă de liderul sirian.

Șefa cabinetului britanic a descris atacul drept "șocant și barbar" și a spus că el constituie "un alt exemplu de eroziune a dreptului internațional în ceea ce privește folosirea armelor chimice, care ne-a îngrijorat profund pe toți".

În declarația emisă de cabinetul premierului May se mai menționează și "necesitatea de a lua măsuri pentru ușurarea situației umanitare și pentru a împiedica utilizarea în continuare a armelor chimice de către regimul Assad".

"Cabinetul a fost de acord că prim ministrul ar trebui să continue să copereze cu aliați din Statele Unite și Franța pentru a coordona un răspuns internațional", se mai arată în declarație.

Fără aprobarea parlamentului?

Liderul opoziției Laburiste, Jeremy Corbyn, s-a arătat a fi împotriva unei acțiuni militare fără aprobarea parlamentului, o solicitare sprijinită și de unii deputați ai Partidului Conservator condus de premierul May, care nu a dat de înțeles că ar fi de acord cu această cerere.

Theresa MayPremierul May ar dori să ocolească parlamentul pentru acțiune militară în Siria

Potrivit Constituției britanice guvernul poate angaja țara în acțiuni militare fără aprobarea parlamentului în temeiul așa zisei "prerogative regale".

Începând însă cu 2003 și atacarea Irakului de coaliția condusă de americani, toate guvernele britanice au cerut aprobarea Camerei Comunelor înaintea lansării unor acțiuni militare peste hotare.

În 2011 în cazul Libiei, în 2013 în Siria, în 2014 în Irak și din nou în Siria în 2015 aprobarea acțiunilor militare a fost trimisă în parlament și în 2013 guvernul a fost învins la vot în Camera Comunelor.

Premierul de la acea dată, David Cameron, a respectat decizia parlamentului deși teoretic nu era obligat să o facă și acel precedent ar putea cântări greu în situația actuală.

Un sondaj de opinie publicat joi arată că doar 22% dintre britanici ar aproba atacuri cu rachete împotriva Siriei, în timp ce 43% sunt opuși, iar 34% nu au nicio opinie.

Între timp, în presa britanică au apărut relatări potrivit cărora premierul May ar fi ordonat submarinelor britanice să se amplaseze în raza de acțiune în largul coastelor Siriei, după ce președintele Statelor Unite, Donald Trump, a avertizat Rusia, care sprijină regimul Assad, că "rachetele sosesc". 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ