Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia cere o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate ONU după ”agresiuna” aliată din Siria

Rusia a anunţat sâmbătă convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU după atacurile desfăşurate de SUA, Marea Britanie şi Franţa împotriva regimului de la Damasc, relatează AFP.
"Rusia convoacă o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre acţiunile agresive ale Statelor Unite şi aliaţilor lor", a precizat Kremlinul într-un comunicat.

De asemenea, Kremlinul a denunţat "cu cea mai mare fermitate" loviturile executate de SUA, Marea Britanie şi Franţa asupra unor instalaţii ale regimului sirian. "Rusia denunţă cu cea mai mare fermitate atacul asupra Siriei, unde militari ruşi ajută guvernul legitim să lupte împotriva terorismului", se mai arată în comunicatul Kremlinului.

Și regimul sirian a denunţat sâmbătă ''agresiunea barbară şi brutală'' a occidentalilor, după atacurile desfăşurate în cursul nopţii asupra unor baze militare, a relatat agenţia oficială siriană de presă SANA, preluată de AFP.
Siria "condamnă în termenii cei mai fermi agresiunea SUA, Franţei şi Marii Britanii asupra Siriei, care constituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional", a spus o sursă din cadrul Ministerului de Externe sirian, citată de SANA. Aceste atacuri au urmărit "să împiedice" o misiune a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), care urma să înceapă sâmbătă o anchetă la Douma privind un presupus atac chimic, conform SANA.
Sursa citată de SANA acuză Occidentul că încearcă astfel să îşi ascundă "minciunile".
Până acum, Statele Unite şi aliaţii lor ar fi lansat peste 100 de rachete asupra Siriei, iar ''un număr semnificativ'' dintre ele au fost interceptate de forţele siriene, a transmis sâmbătă Ministerul Apărării rus. "Peste 100 de rachete de croazieră şi rachete aer-sol au fost lansate de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa de pe mare şi din aer asupra unor obiective siriene militare şi civile", a precizat ministerul într-un comunicat citat de agenţia oficială de presă RIA Novosti. Și Armata siriană a confirmat sâmbătă că unele dintre posturile sale au fost lovite de cele peste 100 de rachete lansate în cursul nopţii. Într-un comunicat citat la televiziunea de stat de un general, armata siriană a precizat că un centru de cercetare din Barzeh, în nord-estul Damascului, a fost avariat. În comunicat se mai menţionează, totuşi, că forţele de apărare siriene au reuşit să doboare majoritatea rachetelor, contracarând atacul cu "mare eficienţă". Armata siriană a mai precizat că unele rachete şi-au ratat ţintele şi au lovit o bază militară in apropiere de Homs, rănind trei civili. În acelaşi timp, preşedinţia siriană a postat un scurt video care îl arată pe preşedintele Bashar al-Assad venind la birou, potrivit Reuters.