Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța și Marea Britanie apără ”legitimitatea” atacului ”țintit” asupra unor obiective siriene

franta_siria.jpg

Ministrul francez de externe și ministrul apărării.
Sursa imaginii: 
AFP

Premierul britanic Theresa May a declarat azi că a autorizat forţele britanice să desfăşoare atacuri de precizie cu rachete de croazieră lansate din aer asupra Siriei pentru a diminua capacitatea Damascului de a produce arme chimice, spunând că nu a existat alternativă la acţiunea militară, relatează Reuters.

Patru avioane Tornado ale Forţelor Aeriene Regale, dotate cu rachete Storm Shadow, au luat parte la un atac asupra unei unităţi militare în apropiere de Homs unde s-a considerat că regimul sirian avea depozitate arme chimice, a precizat Ministerul Apărării britanic.  Marea Britanie s-a alăturat Statelor Unite şi Franţei în ceea ce Theresa May a descris ca un atac "limitat şi ţintit", după ce serviciile de informaţii au indicat că regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad este vinovat de atacul din urmă cu o săptămână de la Douma, în care s-ar fi folosit arme chimice. May a spus că atacul cu rachete a fost conceput pentru a minimaliza riscul oricăror victime civile şi nu a fost o încercare de a răsturna guvernul sirian. "Nu este vorba de o intervenţie într-un război civil. Nu este vorba de schimbarea regimului", a precizat May într-un comunicat. În acelaşi timp, ministrul britanic al apărării, Gavin Williamson, a declarat la postul de radio LBC că atacurile asupra Siriei au avut un impact semnificativ asupra a ceea ce va mai putea face în viitor regimul lui Bashar al-Assad.

Și Franța susține că operaţiunea militară este ''legitimă'', ''proporţionată'' şi ''ţintită'', după cum a subliniat ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian. "Escaladarea chimică din Siria este inacceptabilă", a adăugat Le Drian într-o declaraţie de presă la Palatul Elysée împreună cu ministrul apărării, Florence Parly. La rândul său, ministrul apărării a precizat că Franţa a participat la operaţiunea militară comună din Siria cu fregate şi avioane de vânătoare. Florence Parly a precizat de asemenea că atacurile au vizat "principalul centru de cercetare" şi "două centre de producţie" din "programul chimic clandestin" al regimului sirian."Obiectivul este simplu: să împiedicăm regimul să folosească din nou arme chimice", a spus ea.