Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ONU va discuta atacurile aliate asupra Siriei. ”Misiune îndeplinită”, se laudă Trump

trump_onu.jpg

Image source: 
AFP/Getty

Consiliul de Securitate al ONU se va întruni astăzi la ora 18:00 în New York pentru a discuta despre raidurile aeriene lansate de aliați asupra Siriei, scrie The Guardian. Întâlnirea va avea loc la cererea Rusiei.

În acelaşi timp, agenţia de presă RIA informează că Moscova se află în contact cu SUA şi alte ţări pentru a discuta despre atac şi este interesată să coopereze cu Washingtonul privind Siria, conform adjunctului ministrului de Externe, Sergei Ryabkov. Anterior, preşedintele rus Vladimir Putin a calificat atacul asupra Siriei lansat de SUA, Marea Britanie şi Franţa drept „o agresiune”. El a explicat că Rusia a cerut o reuniune de urgenţă pe această temă date fiind „acţiunile agresive ale SUA şi aliaţilor săi”. Putin a adăugat că Rusia „condamnă ferm atacul asupra Siriei, acolo unde soldaţii ruşi ajută guvernul legitim în lupta sa cu terorismul”. Preşedintele rus a afirmat în cadrul unui comunicat emis de Kremlin că atacurile coaliţiei condusă de SUA „vor înrăutăţi dezastrul umanitar din Siria”.

De partea sa, preşedintele american Donald Trump a salutat sâmbătă o ''lovitură perfect executată'' şi le-a mulţumit aliaţilor francez şi britanic pentru ''misiunea îndeplinită'' în Siria, transmit Reuters, dpa şi AFP. ”O lovitură perfect executată noaptea trecută. Le mulţumesc Franţei şi Marii Britanii pentru înţelepciunea lor şi puterea Armatei lor excelente. Nu ar fi putut fi un rezultat mai bun. Misiune Îndeplinită!'', a scris Trump pe Twitter. ''Atât de mândru de marea noastră armată care va fi în curând', datorită 'miliardelor de dolari' suplimentare deblocate sub administraţia sa, 'cea mai bună pe care ţara noastră a avut-o vreodată'', a adăugat Trump într-un al doilea tweet.

Loviturile occidentale au vizat trei situri legate de programul de armament chimic al regimului lui Bashar al-Assad, în apropiere de Damasc şi în centrul Siriei, au indicat Washington, Paris şi Londra. Loviturile au fost o ripostă ţintită după atacul chimic presupus din 7 aprilie de la Douma, de lângă Damasc, şi atribuit de occidentali regimului sirian.În 2003, preşedintele american de atunci, George W. Bush, anunţa sfârşitul principalelor operaţiuni de luptă în Irak de pe un portavion american care revenea din Golf, cu banner-ul ''Misiune îndeplinită'' în spatele său, o declaraţie ce s-a dovedit curând prematură, observă AFP.