Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia, înfrântă în Consiliul de Securitate, deplânge ”încălcarea flagrantă” a regulilor

Consiliul de Securitate al ONU a votat sâmbătă împotriva propunerii Rusiei de a condamna atacul din Siria. Statele acuzate de ”huliganism” de către Moscova, și-au apărat decizia de a ataca Siria. mai mult, Statele Unite au avertizat că sunt pregătite să atace din nou dacă guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad va folosi iar arme chimice, conform declaraţiilor ambasadorului SUA la ONU, Nikki Haley.

 „Suntem încrezători că am afectat programul de arme chimice al Siriei. Suntem pregătiţi să menţinem această presiune dacă regimul sirian este atât de iresponsabil încât să ne testeze determinarea. Dacă se vor folosi aceste gaze toxice din nou, Statele Unite sunt pregătite”, a declarat Haley. Cum era de așteptat, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, a declarat că atacul aliaţilor contra Siriei a fost „o agresiune” împotriva unui stat suveran. Nebenzya a acuzat Marea Britanie, Franţa şi SUA de „huliganism diplomatic” şi că au încălcat dreptul internaţional. Rusia nu a fost susținută însă decât de China și Bolivia. Opt membre au votat împotriva rezoluţiei iar patru – Etiopia, Kazahstan, Peru şi Guinea Ecuatorială – s-au abţinut. Nebenzya a declarat după vot: “Astăzi este o zi tristă pentru lume, ONU şi pentru carta sa, care a fost încălcată flagrant”.

Pe de altă parte, SUA, Franţa şi Regatul Unit au transmis sâmbătă celorlalte 12 ţări membre ale Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie privind Siria, informează AFP. Documentul se referă la problemele politice, umanitare şi legate de armamentul chimic şi propune un nou mecanism de anchetă privind utilizarea acestor arme, afirmă surse diplomatice. Conform acestora, negocierea textului redactat de Franţa urmează să înceapă luni şi deocamdată nu s-a propus data unui eventual vot în Consiliu. Una din surse a declarat AFP că Parisul doreşte timp suficient pentru "o adevărată negociere".

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a avertizat sâmbătă că următoarea criză umanitară s-ar putea produce în Idlib, transmite Reuters. Oraşul din nord-vestul Siriei, capitală a provinciei cu acelaşi nume, ar putea fi ţinta următoarei ofensive a armatei. Regiunea Idlib are cea mai mare populaţie dintre cele pe care încă le mai controlează insurgenţii sirieni. Le Drian a afirmat că în prezent este vorba de aproximativ două milioane de locuitori.

În ultimii ani, în Idlib s-au refugiat zeci de mii de luptători rebeli şi de civili, pe măsură ce regimul de la Damasc a redobândit controlul asupra unor teritorii, cu ajutorul Rusiei şi al Iranului, reaminteşte Reuters. Spre Idlib s-au îndreptat şi mulţi dintre rebelii care au părăsit Ghouta, împreună cu familiile, în urma unor acorduri cu autorităţile siriene şi militarii ruşi.