Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ambasadorul SUA la ONU: Washingtonul va anunţa luni noi sancţiuni pentru Rusia

SUA, Marea Britanie şi Franţa cer o nouă anchetă ONU privind armele chimice din Siria.

După atacul coordonat de cele trei ţări, aliaţii au distribuit în cadrul Consiliului de Securitate o rezoluţie prin care cer ajutoare umanitare, impunerea unui armistiţiu şi ca Siria să se implice în discuţiile de pace conduse de ONU.

Negocierile privind rezoluţia vor începe azi iar diplomaţii occidentali anunţă că sunt dispuşi să acorde timp negocierilor pentru a încerca să ajungă la o înţelegere cu Rusia. Într-un interviu la CBS, Haley a declarat că Siria a refuzat până acum să participe la discuţii multilaterale în cadrul unui proces politic condus de ONU, adăugând că Rusia ar trebui să „livreze” Siria la masa negocierilor.

Oficialul mai spune şi că Washingtonul va anunţa azi noi sancţiuni pentru Rusia. De partea cealaltă, Putin afirmă că noi atacuri asupra Siriei vor crea haos. Într-o discuţie cu omologul său Iranian, Hassan Rouhani, cei doi lideri au căzut de acord că atacurile Occidentului au afectat şansele de a se ajunge la un acord politic în Siria.

Între timp Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice se află în Siria pentru a investiga locurile în care ar fi avut loc atacurile chimice şi ar trebui să informeze în maximum 30 de zile dacă Siria a făcut public tot stocul de arme chimice.

Vestul acuză Siria că nu şi-a respectat angajamentul de a închide programul de arme chimice, conform unui acord din 2013 între SUA şi Rusia.