Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandal la instituţia care decernează premiul Nobel pentru Literatură

academia_suedeza.jpg

Academia suedeză

Academia suedeză, una dintre cele mai reputate instituții din țara scandinavă, ține în ultima perioadă pagina întâi a ziarelor nu pentru Premiile Nobel, așa cum eram obișnuiți, ci pentru niște scandaluri în care se vorbește despre bani și mușamalizări de acțiuni cu conotație sexuală.

“Părăsesc funcția de secretar general al Academiei. A fost dorința Academiei să se întâmple acest lucru. Așa că am hotărât să las vacant și fotoliul pe care îl aveam și care poartă numărul 7. Mi-ar fi plăcut să continui, însă mai sunt și alte lucruri de făcut în viață.” 

Aceste cuvinte îi aparțin Sarei Danius, un reputat eseist și profesor de literatură, prima femeie care a ocupat vreodată o poziție atât de înaltă în instituția suedeză de cultură. În vârstă de 56 de ani, ea își ocupase postul în 2015. 

Scandalul e mare acum în Suedia și mocnește de 5 luni. Totul a început în noiembrie când, în plină campanie #metoo, 18 persoane de sex feminin l-au acuzat pe soțul poetei Katarina Frostersson, și ea membră a Academiei, de acțiuni indecente și hărțuire sexuală. 

O foarte lungă perioadă de timp, identitatea celui acuzat a fost ținută secretă, el fiind numit doar “o personalitate culturală”. Însă până la urmă, numele Jean-Claude Arnault a apărut în presă. Acesta conduce împreună cu soția sa clubul privat “The Forum” care a beneficiat în multe rânduri de subvenții din partea Academiei. Acțiunile cu conotație sexuală se pare că au avut loc atât acolo, cât și în alte proprietăți pe care Academia suedeză le deține în Stockholm și Paris. Iar o parte din acuzatori sunt fiice ale membrilor academiei. 

O firmă de avocatură angajată atunci de secretarul acum demisionar pentru a investiga relațiile instituției cu clubul The Forum a descoperit iregularități financiare și a sugerat Sarei Danius să facă un raport la poliție. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată.  

Același Jean-Claude Arnault este acuzat și că, din 1996, ar fi lăsat să răsufle de 7 ori informații despre câstigatorii premiului Nobel pentru literatură, care este decis exact de Academia suedeză. 

De fapt Premiul Nobel pentru literatură este unul din factorii importanți ai scandalului. Săptămâna trecută, Fundația Nobel a acuzat instituția suedeză de cultură de mânjirea acestuia prin acțiunile pe care le întreprinde. 

Până una alta însă, problemele sunt doar la început pentru Academia suedeză. Asta, pe de o parte pentru că membrii săi sunt aleși pe viață, iar în cazul în care ei renunță la fotoliu, acesta este ținut vacant până ei mor, iar pe de alta pentru că, din cele 18 fotolii, 7 sunt deja goale, iar asta aduce numărul votanților la 11, cu un membru mai puțin față de cvorumul de minim 12 care poate alege noi membri în cazul unul loc rămas vacant.  

Din cele 7 fotolii vacante, 3 au fost părăsite de membri care au vrut astfel să își arate dezacordul față de acțiunile secretarului general Sara Danius, unul îi aparține acesteia, iar altul Katarinei Frostersson, soția celui acuzat de acțiuni cu conotație sexuală.  

Și totuși, ce se poate face pentru ca Academia suedeză, ce a fost creată în 1786 să poată continua să funcționeze? Poate cineva să rezolve criza? Răspunsul este da, regele Suediei. Acesta este cel care se află oficial în fruntea instititutiei și care poate avea un cuvânt important de spus. Însă deocamdată, el pare destul de surprins de puterea pe care o are, în condițiile în care rolul lui în cadrul statului suedez este aproape 100% doar de reprezentare. Totuși, Carl Gustav al XVI -lea a făcut o declarație în care a spus că își va folosi prerogativele pentru a schimba regulile Academiei, astfel încât membrii acesteia să aibă posibilitatea de a-și da demisia și de a fi înlocuiți.  

În ceea ce privește reacțiile societății suedeze la toate aceste mișcări, ele se împart în două categorii distincte. Pe de o parte sunt cei cărora li se pare că imaginea și credibilitatea  țării și instituțiilor ei au mult de suferit în urma acestui scandal și cer deci găsirea unor soluții urgente. La polul opus, destul de numeroși, sunt cei care nu înțeleg de ce aceasta e o știre și de ce se face atâta tevatură în jurul unei instituții care nu are niciun rol cu adevărat important în stat.  

Au început să curgă și glumele. Astfel, unii au spus că membrii Academiei ar trebui să fie aleși prin vot popular, iar în programul matinal al unuia din cele mai mari radiouri private suedeze, animatorii au oferit unei câștigatoare, pe lângă 1000 de coroane și posibilitatea de a-și alege un fotoliu în Academie. Preferința acesteia a mers către proaspăt părăsitul număr 7.