Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele francez îl irită pe liderul PSD

Nu ne lăsăm foarte mult influențați de cei care vor să ne dea lecții de suveranitate și de cum să facem noi așa cum nu fac ei, răspunde, tăios, liderul PSD Liviu Dragnea unor declarații făcute de președintele francez Emmanuel Macron.

Macron s-a referit într-un interviu la amplificarea tendinţelor populiste în Europa și a vorbit şi despre ascensiunea aşa-numitelor democraţii iliberale, care afectează independenţa justiţiei.  Emmanuel Macron a explicat că apreciează în acest context”munca preşedintelui român, care nu îşi lasă ţara din mână”.
În replică, Liviu Dragnea a amintit că partidul său a câștigat detașat alegerile: 

”Citesc cu atenţie tot ce spune preşedintele Macron, mai ales că am înţeles că are o relaţie specială cu domnul preşedinte Iohannis, deci sunt doi preşedinţi importanţi în lume şi acum a spus: în România sunt unii care se opun independenţei justiţiei sau care vor să afecteze independenţa justiţiei. Neavând fir direct cu domnul preşedinte Macron… şi nici nu am participat la întâlnirea secretă dintre ministrul de Externe (francez) şi procurorul şef DNA. Ceea ce bănuiesc că este uzual din punct de vedere diplomatic să aibă loc astfel de întâlniri între un ministru de Externe străin şi un procuror din România, nu am de unde să ştiu la ce s-a referit. Poate s-a referit la instituţii când a zis unii, poate unele instituţii vor să afecteze independenţa justiţiei, deci neavând informaţia completă nu am cum să comentez. ”

În același timp, liderul PSD Liviu Dragnea i-a avertizat pe cei cu interese obscure, cărora le-a transmis că sunt în atenția partidului: 

”În acelaşi timp, am văzut tot în acea declaraţie - pe care noi am şi stabilit să le contabilizăm, vom face o carte de îndrumare şi de teze importante - acolo se mai spune un lucru important, care un pic contrazice ce spune mai sus, şi anume că crede în democraţiile puternice, în sensul că cei care au câştigat alegerile trebuie să-şi asume şi să decidă. În România cam noi am câştigat alegerile, dar n-avem de gând să decidem brutal, noi decidem tot timpul prin consultări şi ţinând cont foarte mult de ceea ce vine ca sfaturi, ca propuneri, ca idei, dar din zonele de bună credinţă. De la cei care vor să ne dea lecţii de suveranitate şi de cum să facem noi aşa cum nu fac ei le contabilizăm, dar nu ne lăsăm foarte mult influenţaţi. ”

Nu în ultiuml rând, liderul PSD a transmis că social democrații sunt interesați să facă numai lucruri bune pentru cetățenii României, nicidecum lucruri care să dea bine la unii și alții.