Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Atac britanic împotriva Siriei: Theresa May justifică, opoziția îl critică

may_siria.jpg

Theresa May
Theresa May își dă ochii peste cap în timpul discursului lui Jeremy Corbyn
Image source: 
https://www.onenewspage.com

Primi minstrul Marii Britanii, Theresa May, a declarat în parlament că intervenția militară împotriva regimului Assad din Siria de la sfârșitul săptămânii trecute a fost  "legală și justă din punct de vedere moral". Opoziția a criticat decizia de a o lansa fără aprobarea parlamentului. 

Premierul May a spus într-o declarație citită în Camera Comunelor că există dovezi clare că regimul președintelui Bashar al-Assad este în spatele atacului cu arme chimice din localitatea Duma pe data de 7 aprilie, atac soldat cu cel puțin 75 de morți și peste 500 de răniți. 

Ea a spus că atacul a fost desfășurat cu bombe cu clorină în butoaie aruncate din helicoptere pe care numai regimul Assad le posedă în Siria.

Premierul May a acuzat Rusia, aliatul principal al regimului Assad, de încercarea de acoperire a atacului cu arme chimice și de împiedicarea prin veto la ONU a sancționării Siriei. 

În aceste condiții, pentru a preveni noi atacuri împotriva civililor din Siria, acțiunea forțelor Statelor Unite, Franței și Marii Britanii a fost singura soluție.

"Când cabinetul s-a reunit joi am luat în considerare sfatul avocatului guvernului. Bazându-ne pe acest sfat am convenit că nu este just doar din punct de vedere moral, ci și din punct de vedere juridic să întreprindem o acțiune militară împreună cu aliații noștri cei mai apropiați ca să ușurăm suferințele. Aceasta nu era o intervenție într-un război civil și nu era pentru schimbarea regimului. Era vorba de un atac limitat, țintit și eficace menit să ușureze suferințele umanitare ale poporului sirian, prin deteriorarea capacității armelor chimice ale regimului și oprirea folosirii lor." a spus premierul May.  

Dar oprirea suferinței civililor sirieni a fost doar unul dintre motivele intervenției, potrivit premierului May, un altul a fost prevenirea "normalizării" folosirii armelor chimice, fie în Siria, fie pe străzile Marii Britanii sau oriunde în altă parte. 

O aluzie clară la tentativa de asasinat din 4 martie împotriva fostului dublu spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale Yulia în localitatea Salisbury cu un gaz neurotoxic.

Premierul May a spus că principalul suspect este Rusia, gazul fiind Noviciok, produs în laboratoarele sovietice acum 30 de ani, acuzația fiind respinsă vehement de Moscova în repetate rânduri. 

Ocolirea parlamentului

Liderul opoziției Laburiste, Jeremy Corbyn, a atacat chiar din debutul declarației sale de răspuns care a urmat imediat după declarația premierului.

Jeremy CorbynJeremy Corbyn a criticat refuzul premierului May de a cere aprobarea parlamentului înaintea acțiunii militare

"Atacul de la Duma a fost un atac oribil împotriva civililor, utilizând arme chimice, parte a unui război civil care a ucis sute de mii de persoane. Această declarație este o reamintire că prim ministrul este responsabil în fața acestui parlament nu în fața capriciilor președintelui Statelor Unite", a spus Corbyn provocând o reacție de protest din partea deputaților Partidului Conservator condus de May, care la rândul ei și-a dat ochii peste cap la auzul acestor cuvinte.

Corbyn a acuzat premierul May că a ascultat de cererea președintelui Donald Trump de a participa la atacarea Siriei. Liderul opoziției a pus la îndoială legalitatea acțiunii militare și a insistat că ea nu rezolvă nimic, că războiul civil nu va fi oprit și că suferințele civililor vor continua. 

Dar critica principală a lui Corbyn ca și a întregii opoziții a fost participarea la acțiune militară fără consultarea parlamentului.

Guvernul nu este obligat să ceară aprobarea parlamentului pentru lansarea unei acțiuni militare în temeiul așa numitei "prerogative regale", o convenție constituțională potrivit căreia aceasta rămâne la discreția prim ministrului zilei care acționează în numele suveranului. 

În 2003 însă premierul Laburist de atunci Tony Blair a cerut aprobarea Camerei Comunelor pentru participarea la războiul împotriva lui Saddam Hussein în Irak și de atunci cu patru ocazii diferite acest precedent a fost respectat.  

Corbyn a cerut chiar înscrierea într-o lege a obligației executivului de a cere aprobarea parlamentului în vederea lansării unui atac armat, cerere respinsă net de premierul May care a explicat că în unele circumstanțe, cum a fost și aceasta din Siria, guvernul trebuie să-și păstreze libertatea de acțiune imediată și să protejeze propriile forțe armate.  

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ