Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kelemen: Nerevocarea lui Kovesi, absolut previzibilă. Mult mai grave sunt protocoalele SRI

UDMR suspenda colaborare PSD ALDE.jpg

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, suspendă colaborarea formațiunii sale cu PSD-ALDE (Foto: site UDMR/Banga Előd)
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, suspendă colaborarea formațiunii sale cu PSD-ALDE (Foto: site UDMR/Banga Előd)

Decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a refuza revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA nu a surprins pe nimeni, declară la RFI liderul UDMR, Kelemen Hunor. El consideră că există lucruri mult mai grave, de exemplu protocoalele SRI, care sunt în opinia sa neconstituţionale.

Kelemen Hunor crede că decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a respinge cererea de revocare a şefei DNA propusă de ministrul Justiţiei era previzibilă: „O decizie absolut previzibilă, ştiam, cred că pe nimeni nu a surprins această decizie a preşedintelui, fiindcă preşedintele a zis mai demult, înainte să ajungă cererea de revocare din partea ministrului pe masa preşedintelui, a zis că el este mulţumit de prestaţia doamnei Kovesi şi nu găseşte nici un motiv pentru o revocare înainte de expirarea mandatului”.

În opinia liderului UDMR, „sunt lucruri mult mai grave în această ţară, dacă vorbim de justiţie şi de independenţa justiţiei şi despre aceste aspecte ar fi foarte bine să vorbim şi ar fi foarte important să clarificăm lucrurile. Au existat multe protocoale, toate segmentele justiţiei au semnat protocoale (...). În primul rând, eu cred că trebuie să vorbim foarte sincer şi foarte deschis ce s-a întâmplat şi de ce s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. După aceea, trebuie să modificăm legile, legislaţia. Trebuie să fie foarte clar că nu se poate încheia, nu se poate lucra sub astfel de protocoale. După aceea, cine unde a greşit, aici eu cred că ar fi bine o anchetă, dar eu nu vreau să merg mai departe, că nu vreau să par că eu ştiu şi alţii nu ştiu sau sunt unii care ştiu care ar trebui să fie urmările, dar oricum, ceea ce au făcut este peste Constituţie, peste principiile constituţionale şi peste principiul separării puterilor în stat”.

Întrebat dacă protocoalele SRI sunt neconstituţionale, Kelemen Hunor a răspuns: „Absolut. Toate ramurile justiţiei au fost băgate sub o altă putere, sub o altă instituţie. Nu mai putem vorbi de independenţa justiţiei. Hai să acceptăm că la Procuratură e nevoie de o oarecare colaborare, dar nu e nevoie, dar ce faci cu judecătorii, ce faci cu Înalta Curte de Casaţie, ce faci cu CSM-ul?”.

 
Kelemen Hunor, despre decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a nu o revoca pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi