Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Kelemen Hunor: Sunt multe-multe greşeli în Codul Administrativ

Kelemen UDMR miting PSD.jpg

Kelemen Hunor: Fiecare partid are dreptul să facă miting (Foto: Facebook/Kelemen Hunor)
Kelemen Hunor: Fiecare partid are dreptul să facă miting (Foto: Facebook/Kelemen Hunor)

UDMR cere amânarea dezbaterilor privind Codul Administrativ, pe motiv că proiectul conţine multe greşeli, declară la RFI preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

Liderul UDMR spune că proiectul Codului Administrativ nu face o descentralizare a administraţiei publice, ci dimpotrivă: „Noi am cerut o amânare a dezbaterilor în comisia de specialitate din Senat, fiindcă nu au existat discuţii pe amendamente. Pe de altă parte, arată mai mult a centralizare, decât a descentralizare. Am văzut că şi din partea Guvernului există amendamente la propriul proiect”.

Kelemen Hunor explică ce-l nemulţumeşte la proiectul Codului Administrativ: „Sunt multe-multe greşeli, din punctul nostru de vedere. De exemplu, întărirea rolului prefectului, peste Constituţie, adaugă la prevederile constituţionale. Pe de altă parte, slăbirea autorităţilor administraţiei publice locale şi atribuţiilor acestora şi vă dau doar câteva exemple. Proiectele de hotărâri nu pot fi înscrise sau nu pot fi supuse dezbaterii, numai dacă sunt însoţite de avizul de legalitate al secretarului unităţii. Din acest punct de vedere, secretarul poate bloca orice iniţiativă şi secretarul nu este un om ales (...). Alte dispoziţii care creează posibilitatea unor incertitudini legate de mandatul conducerii autorităţilor administraţiei publice locale. Astăzi, schimbarea se poate face cu două treimi din funcţie a preşedintelui CJ, viceprimarilor şi aşa mai departe şi ei acum propun o majoritate absolută. Acest lucru înseamnă că nu va exista o stabilitate la nivelul autorităţilor locale pe un mandat de patru ani. Şi mai grav decât acest lucru, schimbarea majorităţii calificate de două treimi existente azi cu majoritatea absolută pentru adoptarea hotărârilor Consiliilor Locale şi Judeţene privind patrimoniul, cu excepţia vânzării-cumpărării de imobile şi acest lucru iarăşi nu este bine. Când e vorba de patrimoniu, trebuie să păstrăm acele două treimi. Mai sunt alte multe chestiuni, principiul constrângerii bugetare, proceduri complexe, care nu ajută, ci dimpotrivă, blochează descentralizarea, trebuie să cauţi acele autorităţi locale care conform ministerului de resort pot accepta şi pot practica anumite servicii publice, deci nu poţi să mergi pe această logică, fiindcă acest lucru ar însemna că dacă ministrul sau autoritatea centrală nu doreşte, atunci nu dă la autorităţile administraţiei locale nimic din atribuţii, spunând că ei nu sunt în stare să gestioneze anumite servicii publice locale sau regionale”.

În opinia preşedintelui UDMR, „trebuie o discuţie serioasă, fiindcă am impresia că cei care au pregătit acest Cod Administrativ nu sunt neapărat politicieni, ci cei din eşalonul doi-trei din administraţie, care sunt interesaţi de o centralizare puternică, de o altă viziune decât ceea ce scrie în programul de guvernare şi în ceea ce ne priveşte în programul nostru politic”.

 
Kelemen Hunor, despre Codul Administrativ