Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Stolojan, despre sistemul de pensii: Ministerul de Finanţe are o gândire economică rudimentară

Theodor Stolojan dezastru BNR tiparnita bani.jpg

Theodor Stolojan critică PSD, pentru presiunile puse pe BNR (Sursa foto: Facebook/Theodor Stolojan)
Theodor Stolojan critică PSD, pentru presiunile puse pe BNR (Sursa foto: Facebook/Theodor Stolojan)

Ideea Ministerului de Finanţe de a-i pune pe români să aleagă între Pilonul I şi Pilonul II de pensii nu are nici un sens, declară la RFI europarlamentarul PNL Theodor Stolojan, fost premier la începutul anilor '90.

Pentru Theodor Stolojan, „este o surpriză neplăcută, pentru că domnul Teodorovici, ministrul Finanţelor, este unul din puţinii miniştri din actualul Guvern, care poate raţiona economic, pe baza unor principii sănătoase. Din păcate, sigur că influenţa politicului aici este mult mai mare şi discut de o politică abuzivă, de o gândire economică rudimentară”.

„Discutăm de două sisteme de pensii complet diferite: sistemul public de pensii general, în care cei care astăzi muncesc plătesc contribuţii la fondul de pensii din care se plăteşte pensia celor care astăzi sunt la pensie şi acel sistem privat obligatoriu de pensii, în care fiecare om în momentul în care începe activitatea lui, pentru care primeşte un venit începe şi-şi constituie propriul fond de pensii în timpul vieţii lui active, este proprietatea lui. A discuta acum ca să-l faci opţional înseamnă, dacă vrei să stai în limitele unor principii economice, să creezi un stimulent pentru cei care astăzi vor să aleagă numai sistemul 1 şi să renunţe la sistemul privat, pentru că altfel nu are nici un sens”, explică eurodeputatul.

În opinia sa, posibilitatea de a investi banii din Pilonul I de pensii, aşa cum a declarat ministrul Finanţelor, „este o aiureală, pentru că orice scoţi din sistemul general de pensii ca să investeşti trebuie să vii să dai o subvenţie mai mare din bugetul de stat, pentru că există un număr de pensionari în prezent în dreptul de pensii la care pensia trebuie plătită. Deci dacă tu te apuci şi o parte din veniturile sistemului general de pensii public vrei să le scoţi de acolo, să le investeşti, înseamnă că trebuie să completezi de undeva banii necesari pentru plata pensiilor la zi. Este o aiureală economică”.

Theodor Stolojan, despre Pilonul I şi Pilonul II de pensii