Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis: Nu există nici un conflict între Guvern şi preşedinte pentru sesizarea CCR

Klaus Iohannis Romania Consiliu UE.jpg

Image source: 
Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că nu există nici un temei şi nici un conflict între Guvern şi preşedinte pentru sesizarea CCR, după refuzul său de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Klaus Iohannis spune că "putem să înţelegem că ministrul Justiţiei este personal nemulţumit că nu i s-a acceptat propunerea de revocare, dar de aici şi până la un conflict constituţional este cale lungă".

"Legea lasă la latitudinea preşedintelui dacă acceptă sau nu revocarea. Ar fi deosebit de ciudat dacă de fiecare dată când un decident ia o decizie care nu convine unui alt decident, să ne aflăm în faţa unui conflict constituţional. Nici vorbă de aşa ceva", declară preşedintele.

Pe de altă parte, şeful statului afirmă despre intenţia de naţionalizare a Pilonului II de pensii că PSD "a făcut un hobby din a schimba totul în România".

"PSD a făcut un hobby din a schimba totul în România. A mărit salariile până când le-a micşorat, acum vrea să naţionalizeze Pilonul II de pensii. Se schimbă, trebuie, nu trebuie, legile justiţiei. Umblăm la sistemul de pensii, umblăm la securitatea naţională (...). Nu cred că mergem spre o stabilitate a statului român, aceste lucruri duc la instabilitate“, estimează el.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat miercuri, întrebat despre decizia majorităţii parlamentare de a înfiinţa o comisie specială care să modifice legile securităţii naţionale, că este important ca acest demers să fie făcut în colaborare cu Preşedinţia, cu CSAT, cu Guvernul, Armata şi serviciile secrete.

În acest context, el a spus că există două scenarii: unul "prost", în care PSD este dornic să ocupe toate instituţiile statului, “să le acapareze, să forţeze schimbări ale legislaţiei în domeniul securităţii naţionale, în sensul unui control politic”, iar al doilea scenariu, pe care şi-l doreşte, ar fi acela în care coaliţia PSD-ALDE cooperează cu toate instituţiile din domeniu.

În fine, preşedintele a spus că nu va promulga legea referendumului în forma în care i-a fost trimisă şi că va cere punctul de vedere al Curţii Constituţionale.