Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


PSD nu a reușit să trecă proiectul care prescrie conflictul de interese după 3 ani. USR se așteaptă la o mobilizare în Senat

stelian_ion_foto.jpg

Image source: 
Facebook/Stelian Ion

Conflictul de interese și incompatibilitățile nu se prescriu după 3 ani, așa cum și-ar fi dorit deputații PSD. Proiectul de lege nu a întrunit numărul necesar de voturi în plen. Proiectul controversat este inițiat de parlamentarul PSD Cătălin Rădulescu.

Rezultatul votului pare să fi fost o surpriză și pentru președintele de ședință al Camerei, deputatul PSD Gabriel Vlase, având în vedere că aleșii puterii se așteptau ca această lege să treacă de vot.

Proiectul prevede că faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârșirii lor.

USR a votat împotriva acestui proiect. Deputatul USR Stelian Ion, membru în Comisia Juridică afirmă la RFI că acest proiect poate ”da naștere unor confuzii și unor interpretări diferite, pentru că există în legislație anumite prevederi speciale”.

Stelian Ion amintește că inclusiv Guvernul a dat un punct de vedere negativ acestui proiect. ”Guvernul spune foarte clar că aceste prevederi, așa cum sunt ele redactate, pot fi contra Constituției, pot fi neconstituționale, pentru că sunt neclare, pentru că ele crează confuzie”.

Deputatul USR a mai declarat că proiectul a fost dezbătut pe repede-înainte, fără să fie consultați cei de la Agenția Națională de Integritate.

Proiectul va ajunge acum la Senat, care este for decizional. 

Deputatul USR se așteaptă ca, în camera superioară a Parlamentului, aleșii PSD să se mobilizeze și să adopte proiectul de lege.

”Mă aștept să se mobilizeze la vot la Senat (senatorii PSD n.r.) și să adopte o lege antieuropeană, o lege care introduce instabilitate și neclarități în domeniul integrității. (...) Din păcate, pe zi ce trece, ANI va avea un rol din ce în ce mai mic”, a precizat Stelian Ion.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Deputatul USR Stelian Ion în dialog cu Valentin Chisoceanu