Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rețeta îmbogățirii ”a la russe” : intrați în politică, denunță presa independentă

golden_putin.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Într-un articol virulent, intitulat ”Cine vrea să devină miliardar?”, editorialistul ziarului independent Novaia Gazeta Aleksei Poluhin a criticat creşterea ”fenomenală” a veniturilor multor funcţionari şi conducători de rang înalt. ”În funcţia publică, vă puteţi vedea veniturile crescând de câteva sute de ori”, se indignează el după ce au fost făcute publice declaraţiile veniturilor conducătorilor ruşi de rang înalt, publicate anual de Kremlin. Vladimir Putin a câştigat anul trecut 18,7 milioane de ruble, echivalent a 242.000 de euro la cursul actual, cu aproape zece milioane de ruble mai mult ca în 2016, din cauza unui venit anual dublu.

Între proprietăţile declarate de Vladimir Putin figurează doar un apartament de 77 de metri pătraţi şi un garaj de 18 metri pătraţi iar un teren de 1.500 de metri pătraţi menţionat în 2016 a dispărut din declaraţia sa de venituri. Premierul Dmitri Medvedev declară că a câştigat în 2017 tot cât în 2016, adică 8 milioane și jumătate de ruble - venituri modeste, în contextul în care opozantul Aleksei Navalnîi l-a acuzat pe premier că se află la conducerea unui imperiu imobiliar. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a câştigat 14 milioane de ruble, însă are şansa de a se fi căsătorit cu o fostă stea a patinajului artistic. Tatiana Navka se află printre soţiile cele mai bogate de la Kremlin, cu venituri de 200 de milioane de ruble, în creştere cu 66% faţă de 2016. Ea conduce două firme de organizare de evenimente în legătură cu patinajul, cărora instituţia de stat însărcinată cu evenimente culturale  i-a dat contracte în valoare de 6 milioane de ruble anul trecut. Numele său a apărut în scandalul evaziunii fiscale "Panama Papers", în aprilie 2016.

O altă familie bogată este cea a ministrului culturii...Marina Medinskaia, soţia ministrului Vladimir Medinski, a câştigat peste 36 de milioane de ruble, cu mult mai mult decât cele nouă milioane ale soţului ei. Potrivit Spark, ea ar conduce mai multe firme în domeniul imobiliar, publicitate şi saloane de înfrumuseţare. Și Olga Şuvalova, soţia vicepremierului Igor Şuvalov, a obţinut 89 de milioane de ruble, cu două milioane mai puţin ca soţul ei. Numele ei a apărut pe o listă cu acţionari la societăţi cu sediul în paradisuri fiscale. Cuplul se află între puţinele care au declarat bunuri imobiliare în străinătate - două proprietăţi imense la Londra şi în Austria.

În total, potrivit unei estimări a cotidianului RBK, veniturile familiilor funcţionarilor au crescut cu 18% în decurs de un an. Cel mai bogat deputat rus este Grigori Anikeïev. El face parte dintre cele mai bogate 200 de personalităţi din Rusia - potrivit Forbes. Deputatul a câştigat 4 miliarde de ruble în 2017, de opt ori mai mult ca în 2016, în principal din întreprinderea de procesare a cărnii ABI. Între senatorii cei mai bogaţi, omul de afaceri Suleiman Kerimov a câştigat aproape 3 miliarde de ruble - de 230 de ori mai mult ca în 2016. Aflat pe locul 20 al celor mai mari averi din Rusia, porivit Forbes, Kerimov a făcut avere la căderea URSS. Implicat în Franţa într-un caz de spălare de bani, el este suspectat că a efectuat mai multe achiziţii imobiliare pe Coasta de Azur, la preţuri subevaluate, sub un nume de împrumut, ceea ce l-a costat o scurtă perioadă de detenţie şi plata unei cauţiuni în Franţa. Cu toate acestea, nicio proprietate din străinătate pe numele lui Kerimov nu figurează pe lista publicată de Kremlin.