Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Călin Popescu-Tăriceanu: “Opțiune în scris pentru trecerea la Pilonul I de pensii”

Președintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu a anunțat, astăzi, că ALDE susține varianta în care cei care doresc să își treacă pensia la Pilonul I, adică la sistemul clasic al pensiilor de stat, să opteze în scris.

 “Cred că trebuie să existe posibilitatea liberei opțiuni a fiecăruia unde să-și pună banii din pensie. Practic sunt banii lui. Dacă vrea să rămână în continuare la Pilonul II de pensii foarte bine, dacă vrea să treacă, cu toată contribuția la Pilonul I de pensii, iarăși este foarte bine. Cine vrea, subliniez, cine dorește să aibă o pensie administrată privat, în afara sistemului de pensii, poate să utilizeze așa zisul Pilon III, adică face o contribuție care este privată și administrată privat și care este o opțiune pe care o și recomand ca un om care crede în virtuțile economiei de piață. Deci noi suntem de părere că va trebui să se procedeze în felul următor: Cei care doresc să treacă la Pilonul I contribuția să facă opțiunea scrisă, ceilalți, care nu fac acest lucru, rămân în continuare cu contribuția la Pilonul II", a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, la finalul unei ședințe a conducerii ALDE.

Pilonul II (pensia privată obligatorie) a fost introdus în anul 2008, în mod obligatoriu pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment până în 35 de ani, şi în mod opţional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv între 35 şi 45 de ani.

Pilonul I al sistemului de pensii este reprezentat de pensia primită de la stat, contribuția la acest pilon fiind obligatorie.

Pilonul III sau pensia privată facultativă este opțională.