Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Assad rămâne fără Legiunea de Onoare. Decorația revine în Franța cu ajutorul României

assad.jpg

Image source: 
www.france24.com

Legiunea de Onoare acordată în 2001 de către Franța președintelui sirian Bashar al-Assad se va întoarce la Paris. Autoritățile de la Damasc au înapoiat joi Franţei Marea Cruce (cel mai înalt grad) a Legiunii de Onoare, acordată lui Assad în 2001 de statul francez. Președintele sirian a spus că "nu se mai simte onorat" de distincţie, transmite agenția EFE.

Anterior, o sursă apropiată președinției franceze declarase pentru AFP că Franţa a iniţiat o procedură de retragere a Legiunii de Onoare atribuite liderului sirian.
EFE, preluată de Agerpres, relevă că, potrivit unui comunicat al biroului lui Bashar al-Assad, ministerul sirian al Afacerilor Externe a înapoiat Franţei decoraţia prin intermediul ambasadei României la Damasc, care reprezintă interesele franceze în această ţară, după ce Parisul şi-a închis reprezentanţa diplomatică în 2012.
Comunicatul precizează că această măsură vine după participarea Franţei "în agresiunea tripartită contra Siriei, din 14 aprilie, alături de SUA şi Regatul Unit". Franța a participat la un atac cu rachete asupra mai multor ținte militare din Siria, după ce Damascul a fost acuzat că a întreprins un nou atac chimic impotriva zonelor controlate de facțiunile rebele siriene.
Preşedinţia siriană arată că Bashar al-Assad "nu se simte onorat de această decoraţie a unui regim servitor al SUA, care sprijină organizaţii teroriste în Siria şi atacă un stat membru al ONU cu încălcarea flagrantă a fundamentelor şi principiilor dreptului internaţional".
Preşedintele sirian a primit Marea Cruce a Legiunii de Onoare din mâinile preşedintelui francez Jacques Chirac, în 2001, la puţin timp după ce i-a succedat la putere tatălui său, Hafez al-Assad.
Conform AFP, procedura de retragere a Legiunii de Onoare este atributul Marelui Maestru al Ordinului, şi anume preşedintele în exerciţiu al Republicii Franceze.
Din 2010, un decret permite simplificarea procedurii în cazul străinilor care au "comis acte contrare onoarei". În ceea ce priveşte cetăţenii francezi, această distincţie este automat retrasă oricărei persoane condamnate la cel puţin un an de închisoare cu executare.