Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viorica Dăncilă, despre mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim: “A fost adoptat un memorandum, nu pot spune ce conține”

dancila.jpg

Premierul mizeaza pe vechea garda pentru a reforma partidul. Geoana spune pas
Premierul mizeaza pe vechea garda pentru a reforma partidul. Geoana spune pas
Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că a discutat, astăzi, cu președintele Klaus Iohannis, fără a da detalii despre ce au discutat. În același context, aceasta a mai precizat că Executivul a aprobat un memorandum confidențial privind mutarea ambasadei României Tel Aviv la Ierusalim.

“Am avut o discuție telefonică. Nu pot să spun ce am discutat, a fost o discuție privată. Dacă domnul președinte vrea să vă spună, asta este altceva”, a spus Viorica Dăncilă. Premierul a recunoscut, la insistențele jurnaliștilor, că inițial nu i-a răspuns șefului statului la telefon. “Eram la Simfonia Lalelelor, nu am văzut apelul. Pe urmă am sunat și am discutat cu dumnealui, ceea ce mi s-a părut un lucru de normalitat”, a precizat Viorica Dăncilă.
Aceasta a confirmat că Guvernul a adoptat un memorandum confidențial, cel anunțat joi seara de Liviu Dragnea, privind mutarea ambasadei României în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, însă nu a vrut să spună ce conține documentul.

Intrebată dacă era nevoie de consultarea președintelui în acest sens, Viorica Dăncilă a spus că acum, după adoptare, se vor purta discuții cu toate instituțiile, inclusiv cu șeful statului. „Vă asigur că avem responsabilitate, avem discernământ și vom purta discuții cu toate instituțiile”, a spus Viorica Dăncilă.

Memorandumul privind demararea procedurilor de mutare a ambasadei în Ierusalim a fost adoptat în ședința de guvern de miercuri, însă a fost trecut în rândul documentelor confidențiale.

În această dimineață, Administrația Prezidențiala a transmis că șeful statului nu a fost consultat sau anunțat despre acest memorandum.

“Cu privire la informațiile vehiculate în spațiul public referitoare la intenția Guvernului României de lansare a procesului de relocare a Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim (…)Administrația Prezidențială subliniază că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare. Un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecințele şi implicațiile politice externe ale acestuia”, mai precizează în punctul de vedere al Administrației Prezidențiale.