Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Diaconescu, despre mutarea ambasadei la Ierusalim: Un subiect sensibil, tratat superficial

Cristian Diaconescu conflict israeliano palestinian.jpg

Cristian Diaconescu comentează conflictul din Orientul Mijlociu (Foto: arhivă RFI)
Cristian Diaconescu comentează conflictul din Orientul Mijlociu (Foto: arhivă RFI)

Polemicile interne legate de posibila mutare a ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim denotă o lipsă de profesionalism, declară la RFI fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a anunţat că Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Preşedinţia a comunicat ulterior că nu a fost consultată în acest sens.

La rândul său, Ministerul de Externe a precizat că a fost lansat „un proces de analiză şi evaluare”, după care premierul Viorica Dăncilă a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis va fi consultat.

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu spune că România tratează superficial un subiect delicat: „Un subiect extrem de sensibil, controversat, complicat la nivel global este tratat cu superficialitate şi lipsă de profesionalism în România şi după părerea mea, interesele României au de pierdut. După cum arată situaţia publică, în acest moment, MAE, partea română, nu au făcut consultările necesare cu partenerii europeni în legătură cu acest subiect”.

Cristian Diaconescu precizează că „preşedintele României conform articolului 91 alineatul 2 din Constituţie şi conform unei legislaţii cât se poate de clare are atribuţii în ceea ce priveşte înfiinţarea, desfiinţarea sau mutarea unui oficiu diplomatic, precum şi în ceea ce priveşte stabilirea rangului de reprezentare diplomatică”.

Fostul ministru de Externe afirmă că şeful statului ar fi trebuit consultat înaintea lansării memorandumului: „Odată ce se ia o astfel de decizie, preşedintele este parte a aprobării unei hotărâri într-un sens sau în altul. Un astfel de memorandum în circuitul de aprobare intern pleacă de la Ministerul de Externe, iar Ministerul de Externe iniţiază un astfel de demers numai după ce parcurge toate etapele necesare de consultare”.

 
Cristian Diaconescu, despre posibila mutare a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim