Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coreea de Nord suspendă testele nucleare și cu rachete balistice

north-korea-2972195_960_720.jpg

Image source: 
pixabay.com

"Din 21 aprilie, Coreea de Nord  oprește testele nucleare şi lansarea de rachete balistice intercontinentale", a transmis agenţia de presă oficială de la Phenian, care a anunțat că va fi închis și un poligon nuclear din nordul ţării "pentru a garanta transparenţa suspendării testelor nucleare”.

Anunțul făcut la televiziunea publică nord-coreeană: 

"Coreea de Nord a fost de acord să suspende toate testele nucleare și să închidă un poligon important de testare. Acestea sunt niște vești foarte bune pentru Coreea de Nord, dar și pentru lume - un mare proges! Aștept cu nerăbdare Summitul nostru", a scris, la scurt timp președintele American Donald Trump pe Twitter.

A reacționat și Coreea de Sud, care consideră anunțul "un progres semnificativ către denuclearizarea peninsulei coreene, dorită de întreaga lume".

Suspendarea testelor  "va crea un context pozitiv pentru succesul summitului inter-coreean şi a celui americano-nord-coreean", se arată în declaraţia preşedinţiei de la Seul.

Iar șefa diplomației Uniunii Europene, Federica Mogherini, a afirmat sâmbătă că anunţul Coreei de Nord privind suspendarea testelor nucleare este un pas pozitiv şi a făcut apel la „denuclearizarea ireversibilă” a ţării asiatice.

Întâlnirea Trump-Kim urmează să aibă loc la începutul lunii iunie.