Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analist militar: Suspendarea testelor nucleare, (posibil) anunț de angajament al Phenianului

coreea_nord_atac_insula_americana_pacific.jpg

Sursa imaginii: 
KCNA via Reuters

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a anunţat sâmbătă suspendarea testelor nucleare şi cu rachete ale Coreei de Nord, dar și închiderea unui poligon esențial din nordul țării. Anunțul a fost primit cu entuziasm la Washington și Seul și privit drept un pas încurajator spre normalizarea situației în Peninsulă. Urmeză, în luna iunie, un summit inter-coreean, dar și mult așteptata întrevedere dintre președintele american Donald Trump și Kim Jong Un. 

 

Este un moment decisiv. Ar trebui să înțelegem clar dacă regimul de la Phenian este dispus sau nu să pună capăt programului nuclear, afimră, la RFI, analistul militar Cornel Codiță. Dacă însă negocierile eșuează, situația ar putea degenera, e de părere Cornel Codiță: 

Cornel Codiță: Prima ipoteză pe care aș face-o este că este un anunț de angajament. Oprirea temporară a testelor nucleare este o modalitate de a arăta că sunt interesați de negocieri și, mai ales, sunt interesați de rezultatele pozitive ale negocierilor. Sigur, poate să fie o oprire conjuncturală generată de tot felul de probleme, inclusiv problemele semnalate la prăbușirea ultimului tunel de încercări. Aceasta pare să le fi creat destule probleme. Atunci, poate să fie o întrerupere forțată de ceva. La fel de bine, poate să fie, așa cum spuneam, un angajament care să arate seriozitatea poziției pentru negocieri. Nu se poate spune că Coreea a încheiat perioada de teste. În această materie nu închei niciodată testele. Ceea ce au făcut alte mari puteri nucleare este că au trecut aceste teste pe diferite programe de computer de mare putere și le pot face simulat, fără să aibă nevoie de exploziile reale.

Reporter:  Ce se întâmplă cu infrastructura și posibilele arme pe care le are deja Coreea de Nord? Rămân în stand by?

C.C: Va fi, cu siguranță, un punct esențial de negociere. Și poziția Americii și a Chinei și probabil a altora dintre marile puteri nucleare este că se dorește ca acest stat să semneze tratatul de neproliferare în calitate de neposesor de arme nucleare. Cu alte cuvinte, să își ia un angajament internațional ferm să renunțe la toate armele nucleare pe care le are și să primească în schimbul acestui angajament lucrurile de care are nevoie, o altă poziție economică, relații și posibilități de ieșire din această carantină internațională uriașă. Se deschid multe ferestre. 

Rep: Vedeți Coreea de Nord ca fiind genul acela de stat care își deschide la un moment dat granițele pentru observatori internaționali care să inspecteze unitățile nucleare, armamentul de acolo sau e cale lungă?

C.C: Sigur că da. Dacă face pasul și semnează tratatul de neproliferare, atunci și rolul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, în calitate de inspector și alte sisteme de verificare intră în funcțiune, înseamnă că le-au acceptat. Este cale lungă, în sensul că asta este pe masa de negocieri, asta este ceea ce ei au de negociat. De partea cealaltă este ceea ce ei cer în schimbul unei asemenea schimbări majore de politică generală a statului și de securitate. Este posibil, ca urmare a acestui lucru să avem o deschidere și o schimbare semnificativă de orientare a regimului, de ieșire din lunga perioadă de moștenire a dictaturii inițiale, care a format acest stat. 

Rep: Până la urmă, Washington aduce Coreea de Nord la masa discuțiilor?

C.C: În mod clar, dacă va fi un succes este un succes mai larg, dincolo de Statele Unite pentru că China joacă și va juca un rol esențial în dinamica negocierilor. Va juca un rol foarte important și în soluția finală. Această soluție finală poate să fie un program de reunificare a Coreei. Poate să fie o schimbare majoră de peisaj în peninsulă. Nu este suficient un singur actor important, cum sunt Statele Unite. Este nevoie ca și ceilalți actori majori ai scenei internaționale, China, Rusia, într-o anumită măsură Europa, să ajungă la un acord care să facă credibilă și stabilă po asemenea transformare.

Rep: Este prea devreme să tragem concluzia că un potențial mare conflict armat a fost evitat prin acest canal de discuție dintre Donald Trump și Kim Jong-un?

C.C: Tensiunile din zonă au avut tot timpul un potențial conflictual mare. Nu neapărat că acel conflict ar fi putut să aprindă lumea, dar orice conflict dezlănțuit conține o cantitate enormă de incontrolabil, oricât am zice noi că conflictele sunt locale sau controlate de marile puteri. În acest sens, sigur că va fi o îmbunătățire masivă a mediului de securitate și în zonă și la nivel internațional.

Rep: Ce anume ar trebui să reiasă din acel summit organizat în iunie între Statele Unite și Coreea de Nord? Ce anume ar trebui să aștepte lumea de la această întâlnire?

C.C: În primul rând o hotărâre cu privire la negocierea renunțării la armele nucleare. Ar trebui să înțelegem clar dacă reguimul de la Phenian este dispus sau nu să pună pe masa negocierilor această miză. Când se va întâmpla acest lucru știm precis că avem o cale înainte și algoritmul devine destul de clar. Dacă nu se întâmplă acest lucru, atunci este posibil să ne întoarcem la această perioadă de ciocniri diplomatice, tensiuni, amenințări. Ne întoarcem undeva poate mai rău decât în momemntul în care acest proces de negociere, fie și tentativă, a fost lansat.