Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


FMI se implică puternic în lupta împotriva corupției

fmi.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / International Monetary Fund

Fondul Monetar Internațional se va implica mai puternic în lupta împotriva corupției la nivel global, transmite Agenția France Presse. Decizia a fost luată duminică, în cadrul unei reuniuni a conducerii FMI.

Amploarea fenomenului corupției va face parte din evaluarea țărilor în care FMI desfășoară programe de asistență financiară. În plus, statele vor fi încurajate să se ocupe îndeaproape și de actorii privați, inclusiv de companiile multinaționale care ar fi implicate în operațiuni ilegale.

Fondul Monetar Internațional a recunoscut duminică lipsa "clarității" în acest domeniu și a adoptat un nou cadru de reglementare care să permită misiunilor sale să evalueze în mod regulat "natura și severitatea corupției". Și acesta, începând cu 1 iulie.

FMI nu are pârghii pentru a acționa direct asupra corupției din statele membre, dar poate exercita o presiune prin programele sale de asistență financiară.

De altfel, FMI a condiționat eliberarea de fonduri suplimentare pentru Ucraina nu doar de punerea în aplicare a reformelor, ci și de progresele reale în lupta împotriva corupției, omniprezente din țară.

Ca o noutate, Fondul va viza și actorii privați, inclusiv corporațiile multinaționale, care se angajează în practici corupte sau contribuie la spălarea banilor.

În acest scop, FMI încurajează țările membre să "se supună în mod voluntar unei evaluări a aranjamentelor lor juridice și instituționale" în cadrul misiunilor anuale de supraveghere, transmite AFP.