Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis: Nicio țară UE nu își mută ambasada până nu se decide statutul Ierusalimului

Președintele Klaus Iohannis a declarat, în această seară, că o decizie privind mutare ambasadei României la Ierusalim poate fi luată numai după ce oficialii israelieni și cei palestinieni ajung la un acord privind statutul orașului.

„Uniunea Europeană, și noi suntem în Uniunea Europeană, are o line foarte clară în această chestiune: nimeni din UE nu își mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim până nu se lămuresc părțile de acolo care este statutul Ierusalimului. Nu poate nimeni să vină din afară să spună statului Israel sau Autorității Palestiniene cum să-și împartă Ierusalim. Când se lămuresc lucrurile, nu mai există acest impediment și atunci, numai atunci se poate discuta concret mutarea ambasadei la Ierusalim. Știu că a existat argumentul cu Statele Unite...Îmi amintesc de acel banc din vremea comunismului <<Cum facem să fie bine mai bine în România? Declarăm război Statelor Unite. Este un banc care între timp, evident, nu mai are niciun farmec și cred că nu putem compara situația României, cu situația Statelor Unite. Statele Unite sunt cea mai putere politica, economică și au o abordare care le aparține. Noi avem o abordare care, de mai bine de o jumătate de secol, caracterizează diplomația românească și noi am făcut acolo, în Orientul Mijlociu, o figură foarte bună”, a precizat președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului este de părere că Guvernul „a vrut, de fapt, să creeze un fel de platformă de discuție în jurul acestei teme”. „Nu este greșit, dar de acolo până la o mutare efectivă mai este cale lungă. Noi suntem în situația să respectăm legislația internațională”, a adăugat președintele. Viorica Dăncilă a confirmat săptămâna trecută că Guvernul a adoptat un memorandum confidențial, cel anunțat de liderul PSD Liviu Dragnea, privind mutarea ambasadei României în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, însă nu a vrut să spună ce conține acest document. Administrația Prezidențială a transmis că șeful statului nu a fost consultat sau anunțat despre acest memorandum.

 

 
 
Tags: