Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis: Am decis să încerc o mediere între Guvern și BNR."S-a mers cam departe cu unele afirmații"

Președintele Klaus Iohannis a decis să încerce o mediere între Guvern și BNR, invitând cele două părți la Cotroceni. În opinia șefului statului, „s-a mers cam departe cu unele afirmații destul de contondente în ultima vreme”.

“Pentru că această aproape animozitate între Guvern și BNR este profund dăunătoare, am decis să încerc o mediere între Guvern și BNR. În zilele următoare, îi voi invita și pe unii, și pe alții la Cotroceni ca să vedem unde sunt, de fapt, problemele. (...) Sper să ajungem la un numitor comun”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a afirmat că „politicile discutabile ale PSD în domeniul salarizării, în domeniul economic, și în cel fiscal au dus la aceste neliniști în piață și la creșterea inflației și a dobânzilor”. „Problema poate fi rezolvată doar printr-o abordare responsabilă, prin politici guvernamentale sustenabile. Încă de la început am atras atenția că aceste politici (…) vor produce dezordine pentru că nu au existat studii de fundamentare serioase și negocieri cu partenerii sociali ”, a precizat Klaus Iohannis. Șeful statului a punctat faptul că „s-a trecut în forță prin Parlament cu aceste politici și rezultatele se văd acum”.
În plus, „după unele creșteri salariale a apărut o inflație care practic a și anulat acele creșteri salariale”, a mai adăugat președintele, care a criticat dur politicile fiscale ale Guvernului. "Guvernele PSD nu au înțeles foarte bine urmările politicilor pe care le-au pus în practică, au trecut cu lejeritate peste argumentele Opoziției, peste argumentele mele...Și, iată, suntem într-o situație care,repet, poate fi corectată, dar dacă mai stăm mult,  ea va duce la dezechilibre care se vor perpetua în timp”, a conchis șeful statului.