Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Înregistrarea cetățenilor UE "ca deschiderea de cont de cumpărături"

rudd_bennett.jpg

Amber Rudd L.K.Bennett
Amber Rudd a comparat înregistrarea cetățenior UE cu deschiderea unui cont L.K.Bennett
Image source: 
www.ft.com

Ministrul de interne al Marii Britanii, Amber Rudd, a spus că înregistrarea cetățenilor UE după ieșirea țării din Uniunea Europeană va fi la fel de simplă ca deschiderea pe internet a unui cont de cumpărături la un magazin de lux. Ministerul plănuiește lansarea uni aplicații digitale în acest scop.

Sistemul de înregistrare a cetățenilor UE post-Brexit va fi la fel de simplă ca "deschiderea unui cont online la LK Bennett", a spus ministrul Rudd, citată de cotidianul Financial Times (FT). 

LK Bennett se descrie drept "un brand de lux accesibil" și vinde pantofi, haine, poșete și accesorii. Personalități precum premierul Theresa May, care a primit card de reduceri din partea magazinului și ducesa de Cambridge, care este căsătorită cu Prințul William, fiul Prințului Charles, moștenitorul tronului, se numără printre clienții LK Bennett, iar un astfel de cont se deschide în doar câteva minute pe internet.

Potrivit lui FT, ministrul Rudd ar fi făcut această afirmație la un dineu privat cu oameni de afaceri și exprimă încrederea sa că departamentul pe care-l conduce va putea face față înregistrării a peste trei milioane de cetățeni UE aflați în Marea Britanie pentru dobândirea statutului de "stabilit".

Dar ministerul de interne se află în plin scandal generat de hărțuirea unor cetățeni din Caraibe sosiți în Marea Britanie acum peste 45 de ani - așa numita generație "Windrush" - și amenințați acum expulzarea pentru că nu și-au reglementat situația.

Aplicație digitală

Negociatorul șef al Parlamentului European în privința Brexit, Guy Verhofstadt, a declarat că cetățenii UE din UK ar putea fi confruntați cu un coșmar birocratic după scandalul Windrush, în care rezidenți de origine caraibiană de lungă durată au dificultăți în a proba dreptul lor de a rămâne în această țară și au de făcut față unui "mediu ostil" din partea funcționarilor de la interne.

Maike BohnMaike Bohn conduce campania publică în favoarea drepturilor cetățenilor UE din Marea Britanie

Potrivit cotidianului FT ministrul Rudd a spus că se lucrează la un sistem digital nou care va înlesni înregistrarea cetățenilor UE.

La ora actuală pentru statutul de stabilit acești cetățeni trebuie să completeze un formular de 85 de pagini după cel puțin cinci ani de rezidență în Marea Britanie.

La sfârșitul anului trecut Marea Britanie și UE au convenit în principiu că toți cei care vor sosi în Marea Britanie până la sfârșitul perioadei de tranziție post-Brexit, la 31 decembrie 2020, vor putea beneficia de statut de stabilit.

Șefa campaniei The3million care-i reprezintă pe cetățenii UE în UK, Maike Bohn, a spus că aplicația va fi lansată în cursul acestui an, dar s-ar putea să nu fie potrivită pentru mulți dintre acești cetățeni.

"S-ar putea ca unii dintre ei să nu fi auzit de această aplicație, alții nu se descurcă pe platformele digitale și unii pensionari nu folosesc telefoanele inteligente", a spus Bohn.

Ea a adăugat că aplicația urmează să fie demonstrată săptămâna aceasta la Bruxelles și a mai spus că solicitanții vor trebui să încheie depunerea cererilor pentru statut de stabilit până în iunie 2021, șase luni după încheierea perioadei de tranziție.