Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Închisoare la domiciliu. Lider sindical penitenciare: "Nu rezolvă problema de fond"

Plangere penala Tudorel Toader.jpg

Sindicaliştii din închisori îşi cer drepturile (Sursa foto: pixabay)
Sindicaliştii din închisori îşi cer drepturile (Sursa foto: pixabay)

Executarea unor pedepse la domiciliu sau în week-end nu ar rezolva problema de fond a penitenciarelor, declară la RFI Sorin Dumitraşcu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, un proiect în acest sens.

Sorin Dumitraşcu e de părere că o asemenea măsură „nu rezolvă nimic, nu rezolvă problema de fond, în primul rând, pentru că CEDO ne reproşează calitatea condiţiilor din penitenciare. Or aceste pedepse alternative nu rezolvă problema de fond. Guvernul trebuie să investească în penitenciare şi trebuie să îmbunătăţească condiţiile de detenţie, dacă vrem să ne aliniem standardelor internaţionale. Altfel, se va întâmpla că după toate aceste beneficii promise şi acordate deţinuţilor, vom rămâne cu acelaşi sistem penitenciar, cu aceleaşi condiţii improprii şi problema va rămâne nerezolvată”.

Proiectul legislativ privind măsurile alternative de executare a pedepselor a fost adoptat miercuri de plenul Camerei Deputaţilor. Potrivit documentului, condamnaţii pentru fapte fără violenţă, care nu sunt recidivişti şi care au o pedeapsă de maximum cinci ani beneficiază de măsura arestului la domiciliu sau în zilele de week-end.

 
Sorin Dumitraşcu, despre închisoarea la domiciliu şi în week-end