Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce ar trebui să presupună împrospătarea legislației în domeniul securităţii naţionale?

cyber.jpg

Ce ar trebui să presupună împrospătarea legislației în domeniul securităţii naţionale?
Ce ar trebui să presupună împrospătarea legislației în domeniul securităţii naţionale?
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Legislaţia în domeniul securităţii naţionale trebuie “împrospătată”, consideră președintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor siguranţei naţionale. Deputatul social democrat Claudiu Manda chiar a declarat că urmează ca în perioada următoare să ceară structurilor din zona securităţii propuneri de modificare a legislaţiei.

Actele normative care reglementează domeniul datează din anii 90, admite Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională. El și-ar dori inclusiv dezbateri publice despre felul în care România ar trebui să combată spionajul, atacurile cibernetice, posibile agresiuni militare.

Întrebat dacă există modele pe care România ar trebui să le urmeze în acest sens și ce înseamnă, de fapt, această împrospătare, fostul consilier prezidențial a replicat:

 "Întrebarea aceasta trebuie să i-o adresați domnului Manda. Și noi, cei care suntem preocupați de zona aceasta așteptăm mai multe detalii. Până acum, dincolo de un demers oarecum politicianist, acela de a crea o comisie specială, nu înțelegem mare lucru din această intenție a Parlamentului. Deja vorbim despre o intenție a Parlamentului în acest moment. Sunt legi din 1990 – 1991 care guvernează sistemul securității naționale. O împrospătare ar însemna o aducere a legislației vechi la condițiile actuale. Dar aș vrea să spun că obligația pricipală a sistemului de securitate națională este să gestioneze cât poate de bine, eficient, din timp, marile riscuri de securitate națională ale României. Aș vrea ca această discuție, care sper să aibă și o componentă publică, care să includă și consultări cu experți, cu societatea civilă, dincolo de instituțiile de securitate națională, să se focalizeze pe modul în care România trebuie să combată spionajul, atacurile cibernetice, atacurile informaționale, posibilele agresiuni militare, folosirea forței armate împotriva României. Acesta este scopul principal al sistemului de securitate națională al României. Aceste legi trebuie să plece de la întrebarea „Cum facem ca securitatea națională să fie mai bine apărată, inclusiv printr-un cadru legislativ modern?”. Evident că ajungem și la discuția despre apărarea drepturilor și libertăților, despre funcționarea sistemului în condiții de deplină legalitate. Aceasta este o condiție obligatorie. Dar scopul principal al sistemului de securitate națională nu este să apere drepturile și libertățile cetățenilor. Sunt alte instituții abilitate cu această responsabilitate. Scopul principal al sistemului de securitate națională este să protejeze România împotriva tuturor acelor amenințări externe sau interne, numite vulnerabilități, care pot afecta grav această țară pe zona de securitate națională", a adăugat  Iulian Fota (AUDIO).

 
Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională, despre ce ar trebui să presupună împrospătarea legislației în acest domeniu