Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Lucrețiu Pătrășcanu - funcționar al terorii sau șansa ratată a comunismului românesc?

lucretiu_patrascanu.png

Image source: 
flickr.com

În 27 aprilie 1948, Partidul Comunist din România era zgduduit de un scandal fără precedent. Unul dintre cei mai proeminenți lideri ai săi, Lucrețiu Pătrașcanu, era arestat, sub acuzații neclare. Pentru mulți dintre simpatizanții de stânga, Lucrețiu Pătrașcanu a fost o mare șansă ratată a comunismului românesc. Însă istoricii sunt de părere că acesta nu a fost altceva decât un funcționar al represiunii, vinovat, în egală măsură cu colegii săi, pentru teroarea instaurată în România timp de o jumătate de secol.

Lucrețiu Pătrășcanu s-a născut în anul 1900, într-o familie de intelectuali din Bacău. Tatăl său era istoric, iar mama sa era descedenta unei familii boierești. În timpul Primului Război Mondial, Lucrețiu Pătrășcanu a început să fie tot mai atras de socialism, apoi de comunism. În 1919, s-a înscris în Partidul Socialist din România și a lucrat pentru ziarul acestei formațiuni politice, Socialismul. În anul 1922, Lucrețiu Pătrășcanu a absolvit cursurile Facultății de Drept din București, iar trei ani mai târziu și-a luat doctoratul în economie la Universitatea din Leipzig, cu o teză legată de reforma agrară înfăptuită în România de către Regele Ferdinand I. Lucrețiu Pătrășcanu s-a radicalizat treptat, iar în 1921 s-a numărat printre fondatorii Partidului Comunist din România.

În această calitate, a luat parte la mai multe congrese ale Cominternului, o organizație controlată de Moscova, care dorea dezmembrarea României. Din acest motiv, Partidul Comunist a fost interzis în România, iar Lucrețiu Pătrășcanu a fost arestat în 1924. El a intrat în greva foamei și a fost transferat la spitalul penitenciarului Jilava, apoi eliberat. Pătrășcanu a rămas un lider marcant al Partidului Comunist și în anii 1930, de aceea, în august 1940, după ce URSS cotropise Basarabia, a fost arestat, însă a fost eliberat după câteva săptămâni. În 1941, a fost arestat din nou și trimis, până în 1943, cu domiciliu obligatoriu la Poiana Țapului, apoi a fost eliberat.

Represiunea la care a fost supus comunistul Lucrețiu Pătrășcanu de către adversarii săi ideologici a fost mult mai blândă decât cea la care a fost supus mai târziu de către proprii săi colegi de partid. În 1944, Lucrețiu Pătrășcanu s-a implicat în lovitura de stat de la 23 august, prin care Regele Mihai I l-a demis și arestat pe Ion Antonescu. Avocatul comunist a devenit ministru al Justiției și a fost trimis la Moscova să negocieze convenția de armistițiu dintre România și URSS. Acolo, sovieticii i-au transmis că a căzut în dizgrație, pentru că ei aveau alte planuri cu România: doreau să o ocupe militar și chiar să o anexeze, dar Regele Mihai I le-a dejucat planurile.

Lucrețiu Pătrășcanu a încercat să reintre în grațiile Moscovei, iar în calitate de ministru al Justiției s-a implicat în falsificarea alegerilor din 1946, în represiunea împotriva Opoziției și în judecarea unor lideri precum Iuliu Maniu, apoi a contribuit la detronarea și exilarea Regelui Mihai I, căruia, la un moment dat, îi ceruse să îl numească pe el prim-ministru în locul lui Petru Groza. Însă Lucrețiu Pătrășcanu nu a mai revenit în conducerea centrală a partidului. El era suspectat de naționalism, pentru că, în 1946, declarase studenților la Cluj că ”sunt comunist pentru că sunt român”.

În 1948 a fost arestat, iar după șase ani de proces, a fost condamnat la moarte. A fost executat cu un glonț în ceafă în 1954. Mai târziu, în 1968, Nicolae Ceaușescu l-a reabilitat, iar călăul lui Lucrețiu Pătrășcanu s-a sinucis.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 27 aprilie 2018
902