Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cel mai bun antidot la extremismul politic este prosperitatea distribuită echitabil (AUDIO)

David Frum, figură distinctă și distinsă a peisajului intelectual și mediatic american, este redactor la vechea și prestigioasa revistă The Atlantic. El a fost șeful paginii editoriale la cotidianul Wall Street Journal și comentator la revista Forbes și la radioul public NPR. Timp de doi ani 2001-2002, David Frum a funcționat la Casa Albă, ca autor de discursuri și asistent special al președintelui George W. Bush, iar în 2007-2008 a fost consilier al candidatului prezidențial Rudy Giuliani.  El este autorul a nouă cărți, printre care influentele și popularele DREPT LA DREAPTA, o perspectivă dinlăuntrul conservatorismului american,  ÎNVINGEREA RĂULUI (apologie a invadării Irakului scrisă în colaborare cu notoriul neo-conservator Richard Perle)  și, în ianuarie 2003, OMUL POTRIVIT: Președinția Surpriză a lui George W. Bush, cronica anilor pe care Frum i-a petrecut la Casa Albă.  Ultima sa carte, TRUMPOCRAȚIE, subintitulată Coruperea Republicii Americane, a  văzut lumina tiparului, la începutul acestui an, la editura HarperCollins.

La o întâlnire recentă cu cititorii, David Frum a fost întrebat pe șleau, de ce merită cumparată și citită TRUMPOCRAȚIE, după atâtea alte cărți pe același subiect. A răspuns că el nu se ocupă, precum alții, de Trump însuși, ci de cei din spatele lui, de cei care-l privesc când semnează decrete, de cei care-i urmează voia și exemplul prin ministere, de cei care tac, la Casa Albă și, încă mai nociv pentru democrație, în Parlament, de cei care-i explică, din centrul puterii sau de pe margini, chiar și deciziile și răzgândirile inexplicabile.

David Frum: De unul singur nu poți guverna, pentru că nu guvernezi prin forță ci prin reguli. Chiar când alunecăm spre autoritarism suntem guvernați de un sistem. TRUMPOCRAȚIE este analiza acestui sistem. Mai întâi, parlamentarii partidului prezidențial, care nu-și fac datoria de a-l ține în frâu pe Trump. În sistemul american, Parlamentul controlează președintele, indiferent de partid.  Bill Clinton doi ani, Jimmy Carter vreme de patru, au avut Parlament majoritar Democrat, care și-a exercitat riguros această autoritate.  Avem apoi puterea donatorilor președintelui, "binefăcătorilor" care l-au susținut, și puterea pe care i-o conferă președintelui însuși controlul asupra ramurii executive, pe care o folosește de o manieră din ce în ce mai personală, susținând de pildă că Ministerul Justiției trebuie să lucreze pentru el personal, nu pentru țară în general.

Reporter: Scrieți, "Trump este realizatorul, scenaristul și protagonistul unui extravagant spectacol de teatru al resentimentului, spectacol la care milioane au cumpărat bilete". De ce? Ce i-a făcut pe americani atât de receptivi, atât de permeabili la mesajul trumpian?

David Frum: Americanul de rând a trecut, după înflorirea economică din anii 1990,  prin 20 de ani grei. Am mers din dezamăgire-n dezamăgire, și dintr-un eșec într-altul: crahul bursei tehnologiilor înalte din anul 2000 - aproape uitat de elite dar devastator pentru conturile de pensii ale multora - , războiul din Irak, enorma criză a imobiliarului, recesiunea urmată de o refacere prea lentă. E de înțeles, în aceste condiții, de ce mulți cred că statul nu merge cum trebuie.  Suntem, o țară din ce în ce mai diversă și, că mai toate democrațiile, traversăm o perioadă de creștere economică. Asta generează lupte pentru resurse între diverse grupări etnice și culturale. Donald Trump exprimă, precum confrații săi europeni de aceeași înclinație, interesele, valorile, dar și resentimentele unui anume segment al populației. Pe vremuri, acum o generație, diviziunile politice aveau, în mai toate statele dezvoltate, o bază economică. Generalizând, există un partid al clasei salariale, al gulerelor albastre, al celor din sectorul public, lipsiți de patrimoniu, și un partid al clasei manageriale, al celor din sectorul privat, posesori de patrimoniu.  Astăzi, împărțeala e alta: un partid de stânga, compus din cei ai căror bunici n-au aparținut majorității etnice locale, și un partid de dreapta, dominat de cei ai căror bunici au aparținut. Relația dintre aceste două tabere este din ce în ce mai tensionată, iar politicieni gen Donald Trump zgândăresc  resentimente de grup.

Reporter: Exprimați în carte opinia că "Trump n-a creat vulnerabilitățile pe care le-a exploatat". Care sunt aceste vulnerabilități, și de ce n-a existat un antidot împotriva sindromului Trump?

David Frum: Cel mai bun anticorp împotriva extremismului politic este prosperitatea. Politicile sunt foarte moderate câtă vreme societățile democratice lucrează în avantajul majorității populației. În ultima vreme însă, lucrurile s-au schimbat. În SUA sistemul bipartit este din ce în ce mai divizat din motive etnice. Am avut un sistem conceput  pentru a lupta în Războiul Rece. După ce acest razboi s-a încheiat, cele două partide au început să se lupte din ce în ce mai nemilos între ele. În primul capitol al cărții arăt cum ambele partide joacă din ce în ce mai necruțător acest joc.

Reporter: Citez încă o dată din TRUMPOCRAȚIE, "dintre toate darurile aduse de Trump, cel mai prețios este trezirea spiritului civic care-i mobilizează pe americani din acea noapte fatidică, 8 noiembrie 2016, și până astăzi". Cum se manifestă acest spirit, și ce șansă are să realizeze schimbări semnificative într-o țară atât de dezbinată, de lipsită de instituții cu adevat diverse, ca America?

David Frum: Am asistat, în ultimul an și jumătate, și nu doar în politică, la o trezire a conștiinței, care și-a găsit întruchiparea într-o mișcare precum #MeToo și în reacția la masacrul de la liceul din Parkland. Conștiința americană renaște sub ochii noștri. Ea nu este încă o forță politică îndreptată împotriva lui Trump, dar are acest potențial, pentru că se bizuie pe o intuiție a decenței care poate găsi în Trump ținta inevitabilă. Nu va fi ușor. Mișcările de protest în sine nu cauzează schimbare, ele trebuie deci să se transforme în instituții noi. Va trebui să găsim o cale de a restabili echilibrul moderat în politica americană, într-o țară mai divizată etnic și social decât a fost vreodată probabil de la Marea Criză Economică încoace.

Reporter: Proiectul de convalescență și refacere post-trumpiană  pe care-l propuneți în carte și în apariții publice este profund  și depășește cadrul strict politic, pornind de la rezistența individuală, acel "refuz de a-l lăsa pe Trump să te corupă", și continuând cu asanarea instituțiilor, care trebuie să-și redobândească " onestitatea, integritatea și profesionalismul". Cât de realist este acest proiect  în contextul actual?

David Frum: Ai foarte multă dreptate. Am spus, foarte clar, că pagubele cauzate de Trump nu se pot repara doar înlăuntrul sistemului politic. Schimbarea socială, impersonală prin natura ei, este bineînțeles necesară.  Regăsirea prosperității cu distribuirea mai echitabilă a beneficiilor ei, și reducerea nivelului imigrației, sunt factori care vor stabiliza sistemul politic, dar care nu sunt suficienți.  Primul pas,  de natură individuală și etică, trebuie să fie decizia de a te implica, acel "îmi pasă, vreau să contribui" la această schimbare socială. Etica e ușor de respins ca irelevantă pentru problemele sociale mai largi, dar e foarte importantă, cu deosebire în contextul american în care populismul autoritar, trumpianismul, s-a ivit la dreapta spectrului politic. Asta nu era inevitabil: în multe țări europene, acest curent a apărut în partide de stânga, cum ar fi 5 Stele în Italia. Sunt multe asemănări de pildă între Trump și Jeremy Corbyn, între mișcările pe care i-au propulsat. De altfel, în America, voci la fel de implacabile, de anti-sistem, de necruțătoare, ca a lui Donald Trump, se aud și înlăuntrul partidului Democrat. Viitorul Statelor Unite va fi determinat de măsura în care indivizi iau hotărâri etice juste, care să genereze o schimbare socială pozitivă, de re-echilibrare și moderare  a sistemului nostru politic.

 

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor: http://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 
Ascultă interviul cu DAVID FRUM