Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Președintele SUA spune că ar putea merge la Ierusalim

trump_israel_1.jpg

Mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim ar urma să aibă loc la 14 mai
Mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim ar urma să aibă loc la 14 mai
Image source: 
Wikimedia Commons

Preşedintele Statelor Unite Donald Trump spune că ar putea participa la deschiderea Ambasadei SUA de la Ierusalim, care ar urma să aibă loc la jumătatea lunii mai.

”Mutarea Ambasadei la Ierusalim a fost promisă de mulţi preşedinţi timp de mai mulţi ani. Toţi au făcut promisiuni de campanie şi nu au avut niciodată curajul să le pună în aplicare. Eu am făcut asta, deci aş putea merge acolo”, a declarat Trump.

Mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim ar urma să aibă loc la 14 mai.

Preşedintele american a anunţat în decembrie 2017 decizia controversată de a considera oraşul Ierusalim drept capitala Israelului şi, implicit, de a muta acolo ambasada SUA. Decizia lui Donald Trump a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase ţări musulmane, de Adunarea Generală ONU, Uniunea Europeană şi Rusia.

Ulterior, pe fondul criticilor, preşedintele SUA a încercat să îşi nuanţeze poziţia privind statutul Ierusalimului, refuzând să excludă posibilitatea împărţirii oraşului şi explicând că israelienii şi palestinienii trebuie să stabilească frontierele în oraş. Liderul de la Casa Albă a transmis Israelului că pacea necesită ”compromisuri dure”.

Israelul consideră oraşul Ierusalim drept capitala sa eternă şi indivizibilă, potrivit terminologiei utilizate de liderii politici israelieni. Autoritatea Palestiniană vrea ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului stat palestinian. Israelul a anexat Ierusalimul de Est, dar marile puteri şi Naţiunile Unite nu recunosc suveranitatea israeliană asupra întregului oraş, subliniind că zonele trebuie negociate. Statele Unite sunt prima naţiune care îşi mută ambasada în Israel la Ierusalim.

Și România anunță mutarea ambasadei la Ierusalim

Guvernele României şi Israelului vor avea o reuniune comună, la Bucureşti, în lunile următoare, anunţă premierul Benjamin Netanyahu, după vizita în Israel a prim ministrului Viorica Dăncilă şi a şefului PSD, Liviu Dragnea. De asemenea, Netanyahu îşi exprimă speranţa că România îşi va muta ambasada la Ierusalim cât mai curând posibil.

Anunţul a fost făcut într-o postare pe Facebook, la câteva ore după ce la Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis ceruse demisia Vioricăi Dăncilă, invocând că ”memorandumul secret”, privind mutarea ambasadei la Ierusalim a fost ”o mare greşeală”. Anterior, Iohannis susţinuse că șeful guvernului a mers în Israel fără mandat.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri că pe data de 20 martie Guvernul a făcut o propunere de ambasador pentru Israel, care a fost înaintată Administraţiei Prezidenţiale. ”Pe data de 20 martie a fost propus un ambasador pentru Israel. Există o înregistrare că această hârtie a fost înmânată Administraţiei Prezidenţiale, deci noi am procedat corect, este un număr de intrare, este un număr de înregistrare”, a declarat Viorica Dăncilă.

Întrebată dacă preşedintele Iohannis a vrut să o pună într-o ”situaţie penibilă” în chestiunea cu Israelul, Dăncilă a afirmat: ”Nu ştiu motivul şi nu vreau să mă antepronunţ pe acest scenariu, dar cert este că noi ne-am făcut datoria”.

Despre consultarea anterior înaintării propunerii cu partea israeliană, premierul a precizat: ”Nu, noi am făcut o propunere, nu ne-am consultat înainte; am spus: este foarte bine să avem ambasador”. ”Avem foarte multe ţări în care nu avem ambasador, nu avem ambasador la Bruxelles şi trebuie să preluăm Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene”, a menţionat Dăncilă.

Ea a adăugat că Guvernul nu a înaintat încă o propunere de ambasador al României la Bruxelles.