Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un summit coreean ”istoric”, ce poate aduce pace și denuclearizare

summit_korea_1.jpg

Un nou summit ar urma să aibă loc în toamnă
Un nou summit ar urma să aibă loc în toamnă
Sursa imaginii: 
Wikimedia Commons

Coreea de Nord sărbătorește summitul cu Sudul, salutând ”o întâlnire istorică” ce deschide calea ”unei noi ere”. Liderii celor două ţări s-au angajat să apere pacea şi la o dezarmare nucleară a peninsulei coreene.

Summitul, care a avut loc în Zona Demilitarizată care desparte cele două Corei, între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, este ”o întâlnire istorică ce a deschis o nouă eră a reconcilierii şi unităţii naţionale, a păcii şi prosperităţii”, apreciază agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA. Acest summit ”a putut să fie realizat mulţumită dragostei aprige a liderului suprem Kim Jong Un faţă de popor şi voinţei de autodeterminare”, scrie KCNA.

Agenţia a difuzat textul integral al ”Declaraţiei de la Panmunjom”, semnată de Kim şi Moon la finalul întâlnirii. Acest document conţine următoarea frază: ”Coreea de Sud şi Coreea de Nord confirmă obiectivul comun al obţinerii, prin intermediul unei denuclearizări totale, a unei peninsule coreene non nucleare”.

Ani de zile, regimul de la Phenian a afirmat că nu va renunţa niciodată la arma nucleară, indispensabilă în opinia sa în vederea protejării de o posibilă invazie americană. Acum a propus ca aceasta să facă obiectul unor negocieri, în schimbul unor garanţii de securitate, potrivit Seulului. Însă Kim nu a menţionat acest lucru, în mod public, în summitul de vineri.

În alt comunicat, KCNA afirmă că cei doi lideri au purtat ”o discuţie deschisă şi sinceră” despre probleme precum ”asigurarea păcii în peninsula coreeană şi denuclearizarea peninsulei”.

Cotidianul Rodong Sinmun, organul partidului unic nord-coreean a consacrat, sâmbătă, patru din cele pagini ale sale evenimentului, de la care a publicat 60 de fotografii - dintre care 15 pe prima pagină.

În Coreea de Sud, ziarele de sâmbătă salută pe prima pagină, cu o anumită rezervă, summitul intercoreean, relevând absenţa unui angajament ferm şi explicit al Nordului de a renunţa la arma nucleară.

Ziarul conservator Chosun relevă, astfel, într-un editorial, că întâlnirea a fost pozitivă în sensul în care repară legăturile între cele două Corei, însă ea lasă mult de dorit în privinţa dezarmării nucleare. ”Este vorba despre un pas în urmă faţă de ceea ce s-a decis în 2005”, într-un acord în care Coreea de Nord, aminteşte Chosun, promitea să abandoneze ”toate armele nucleare şi programele nucleare existente” şi să primească inspectori însărcinaţi să verifice acest lucru.

În căutarea unui tratat de pace

Cei doi vecini au anunţat că vor căuta să se întâlnească cu Statele Unite, poate şi cu China, ”în vederea declarării sfârşitului războiului şi stabilirii unui regim de pace permanent şi solid” în peninsulă. În lipsa unui tratat de pace, se află în continuare, teoretic, în război.

Un nou summit ar urma să aibă loc în toamnă. Cel de acum, care urmează să fie preludiul unei întâlniri faţă în faţă foarte aşteptate între Kim şi preşedintele american Donald Trump, a provocat un concert de laude în capitalele străine.

Trump a salutat o întâlnire ”istorică”, subliniind ”entuziasmul” Phenianului în favoarea unui acord şi avertizând totodată că nu se va lăsa înşelat de Kim Jong Un, înaintea întâlnirii lor foarte aşteptate. El a mulţumit totodată Beijingului pentru ”ajutorul preţios”.

China a insistat asupra ”curajului” lui Kim şi Moon, premierul japonez Shinzo Abe a evocat ”un pas pozitiv”, iar Rusia a primit ”veşti foarte pozitive”.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a salutat ”curajul şi leadershipul” celor doi lideri, într-un summit ”cu adevărat istoric”. Ei au arătat că ”drumul către pace este posibil, în pofida tuturor aşteptărilor”, spune şefa diplomaţiei euopene Federica Mogherini.

NATO consideră ”încurajatoare” întâlnirea între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, subliniind însă că mai sunt încă multe de făcut. ”Este un prim pas. Este încurajator, dar trebuie să se înţeleagă că sunt multe lucruri dificile de făcut în viitor”, spune secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg într-o reuniune a miniştrilor de Externe ai statelor membre ale organizaţiei, la Bruxelles.

Din partea Uniunii Europene, preşedintele Consiliului European Donald Tusk a trasat o paralelă între situaţia din peninsula coreeană şi în Blacani, unde efectuează un turneu. Tusk apreciază, într-un mesaj postat pe Twitter, că evoluţiile în aceste regiuni arată că ”imposibilul poate deveni posibil, iar asta depinde în întregime de bună voinţa şi de curajul oamenilor”.