Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ambasadele europene rămân la Tel Aviv (Federica Mogherini)

mogherini_1.jpg

România şi Cehia au sugerat că îşi vor muta ambasadele de la Tel Aviv la Ierusalim
România şi Cehia au sugerat că îşi vor muta ambasadele de la Tel Aviv la Ierusalim
Image source: 
Wikimedia Commons

Niciun stat membru al Uniunii Europene nu îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, susține ambasadorul palestinian pe lângă Uniunea Europeană. El spune că a primit aceste asigurări din partea şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini.

Ambasadorul palestinian a declarat că Mogherini a confirmat această poziţie în timpul unei reuniuni la Bruxelles la care au luat parte reprezentanţi ai Organizaţiei de Cooperare Islamică, precum şi ministrul palestinian de Externe.

De asemenea, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, ar fi spus că niciun stat membru al Uniunii nu va acţiona împotriva consensului european asupra acestui subiect şi că nu va exista nicio schimbare în ceea ce priveşte poziţia comunitară asupra Ierusalimului. Mogherini ar mai fi spus că discuţiile despre posibila mutare a ambasadelor la Ierusalim de către unele state din Uniunea Europeană sunt doar vorbe.

România şi Cehia au sugerat că vor urma exemplul Statelor Unite şi îşi vor muta ambasadele de la Tel Aviv la Ierusalim.

Cât privește o eventuală mutare a ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, să amintim că premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au fost în vizită oficială în Israel, la invitaţia prim-ministrului Benjamin Netanyahu.

Săptămâna trecută Guvernul a adoptat un memorandum privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, măsură criticată dur de preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că doamna Dăncilă nu se mai bucură de încrederea sa și ar trebui să demisioneze.

Cât privește memorandumul în ceea ce priveşte ambasada României din Israel, primul ministru a afirmat că documentul nu conţine altceva decât o platformă prin care să fie consultate toate instituţiile implicate. ”Noi nu am vorbit că mutăm ambasada României în Ierusalim mâine”, a spus prim-ministrul.