Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Kim Jong Un, primul pas spre denuclearizare

kim_one.jpg

Timp de ani de zile, Pheninanul a argumentat că nu va renunţa niciodată la arma atomică
Timp de ani de zile, Pheninanul a argumentat că nu va renunţa niciodată la arma atomică
Image source: 
Wikimedia Commons

Liderul nord-coreean Kim Jong Un propune închiderea, în luna mai, a centrului de teste atomice şi invitarea la eveniment a unor experţi americani. În SUA, Donald Trump se declară optimist cu privire la posibilitatea unui acord nuclear cu Phenianul.

Propunerea făcută de Kim Jong Un, transmisă de preşedinţia sud-coreeană, este cea mai recentă ilustrare a vârtejului diplomatic care a avut loc în ultimele luni în Peninsula Coreeană şi care a culminat vineri cu un summit istoric intercoreean. Liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in au convenit să se ajungă prin ”denuclearizare totală” la o ”peninsulă coreeană fără arme nucleare”.

Timp de ani de zile, Pheninanul a argumentat că nu va renunţa niciodată la arma atomică, indispensabilă, potrivit lui, pentru a se apăra de o invazie americană. ”Kim a declarat în cursul summitului cu preşedintele Moon că va închide centrul pentru teste nucleare în mai şi că va invita în curând experţi din Coreea de Sud şi Statele Unite, precum şi jurnalişti pentru a prezenta procesul comunităţii internaţionale într-un mod transparent”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albastre, preşedinţia sud-coreeană.

”Dacă ne vedem deseori (cu Washingtonul), dacă vom construi încredere, punem capăt războiului şi, în final, ni se promite că nu va fi nicio invazie, de ce ar trebui să trăim cu arme nucleare?”, a întrebat retoric purtătorul de cuvânt.

Este posibil ca aceste declaraţii să fie percepute ca un preambul la un alt summit foarte aşteptat între Kim şi preşedintele american Donald Trump, care a manifestat un optimist cu prudenţă.

În timpul summitului organizat la Panmunjom, localitate frontalieră din Zona Demilitarizată care separă peninsula, cele două Corei au confirmat ”obiectivul lor comun de a obţine, printr-o denuclearizare totală, o peninsulă coreeană nenucleară”.

Întâlnire Donal Trump – Kim Jong Un, în mai?

O întâlnire cu Coreea de Nord ar putea avea loc în următoarele trei-patru săptămâni, anunță preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump. ”Cred că vom avea o întâlnire în următoarele trei sau patru săptămâni”, a spus Trump, la o adunare în oraşul Washington din statul american Michigan. ”Va fi o întâlnire foarte importantă, denuclearizarea Peninsulei Coreene”, a adăugat liderul de la Casa Albă. Donald Trump a indicat că ”două sau trei” locuri au fost avute în vedere pentru întâlnirea sa cu Kim Jong Un, evocând ”două ţări” posibile. Potrivit CBS News, care citează două surse anonime, cele două ţări în discuţie sunt Mongolia şi Singapore.

În legătură cu situația din Peninsula Coreea, Trump spune că a avut o ”lungă şi foarte bună” conversaţie cu omologul său sud-coreean, Moon Jae In, care tocmai s-a întâlnit cu liderul de la Phenian, şi că lucrurile merg ”foarte bine”. Trump a adăugat şi că l-a informat despre stadiul negocierilor şi pe prim-ministrul japonez, Shinzo Abe.

La rândul său, ministrul american al Apărării, Jim Mattis, a discutat telefonic cu omologul său sud-coreean, a informat într-un comunicat Pentagonul. ”Cele două părţi s-au angajat să continue cooperarea strânsă în vederea aplicării rezoluţiilor Naţiunilor Unite şi pentru susţinerea eforturilor diplomatice vizând realizarea unei denuclearizări complete, verificabile şi ireversibile”, scrie în comunicat.