Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Ziua în care Adolf Hitler s-a sinucis

hitler.jpg

Hitler în 1936
Image source: 
Deutsches Bundesarchiv via wikipedia.org

Documentele oficiale arată că, în data de 30 aprilie 1945, dictatorul nazist Adolf Hitler s-a sinucis în Berlin, alături de amanta sa, Eva Braun, cu care s-ar fi căsătorit cu o zi mai devreme. Varianta sinuciderii lui Hitler este însă contestată de adepții unor teorii ale conspirației, care susțin că dictatorul nazist s-ar fi refugiat în America de Sud. Însă aceste teorii rămân doar în zona simplelor speculații, în ciuda numeroaselor filme și de seriale de televiziune cu succes la public făcute pe tema presupusei evadări a criminalului nazist.

În primăvara anului 1945, Germania nazistă se găsea într-o situație disperată. Pe frontul din Africa de Nord, trupele germane capitulaseră. În Asia, aliata Germaniei, Japonia imperialistă continua să se lupte cu trupele americane și britanice, dar era evident că se apropie cu pași repezi de înfrângere. Principalii aliați europeni ai Germaniei, Italia, România, Ungaria și Finlanda îl abadonaseră pe Adolf Hitler, iar statele marionete create în Croația, Franța de la Vichy, Norvegia sau Slovacia dispăruseră sub tăvălugul ofensivelor aliate.

În aceste condiții, la începutul anului 1945 singura speranță a lui Adolf Hitler mai rămăseseră așa-zisele arme minune cu ajutorul cărora spera să poată întoarce soarta războiului. Trupele aliate ajunseseră deja pe teritoriul german, iar Adolf Hitler era dispus să sacrifice totul pentru a câștiga timpul necesar pentru a pune la punct bomba nucleară sau orice fel de altă armă capabilă să îi determine pe Aliați să ceară pacea. Însă toate speranțele sângerosului dictator erau în van.

În aprilie 1945, armata sovietică s-a apropiat, apoi a intrat în Berlin. Adolf Hitler și-a petrecut ultimele zile într-un buncăr amenajat în centrul capitalei Reich-ului, alături de câțiva apropiați și de amanta sa, Eva Braun. În 29 aprilie, a decis să se căsătorească cu ea, pentru ca amanta sa să rămână în istorie drept doamna Hitler. O zi mai târziu, pe când trupele sovietice ajunseseră la o mică distanță de Cancelaria Gemaniei, inima simbolică a Reichului nazist, Adolf Hitler și Eva Braun s-au sinucis pentru a nu cădea de vii în mâinile sovieticilor. Cadavrele au fost duse în craterul unei bombe. Unul dintre ultimii colaboratori care îi rămăsese loial lui Adolf Hitler, Otto Gunsche, a stropit cele două cadavre cu benzină și le-a dat foc.

Dispariția dictatorului nazist a însemnat penultimul act dintr-o tragedie nespus de sângeroasă. În 2 mai, ultimii apărători ai Berlinului s-au predat, iar în 8 mai 1945, liderii Germaniei naziste care mai rămăseseră în viață au semnat capitularea. În Moscvova trecuse de miezul nopții, de aceea Stalin, vechiul prieten și tovarăș de nelegiuri al lui Hitler, apoi dușmanul lui implacabil, a decis ca sovieticii să serbeze victoria în 9 mai.

Arderea cadavrului lui Hitler a dat naștere unor legende potrivit cărora dictatorul nazist ar fi scăpat și s-ar fi refugiat în Argentina sau în Brazilia. Aceste legende sunt simple mituri. Ceea ce este cert este că Adolf Hitler a fost unul dintre cei mai mari criminali din istorie, care are pe conștiință nu doar declanșarea celui mai sângeros conflict militar din istorie, ci și ruinarea continentului european, precum și îngrozitoarea crimă în masă care a rămas în istorie sub numele de Holocaust.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 20 aprilie 2018