Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Korodi: Declaraţia lui Iohannis are conotaţie politică; preşedintele şi premierul trebuie să conlucreze

Acces institutii stat certificat verde primarie Miercurea Ciuc.jpg

Attila Korodi a reorganizat activitatea Primăriei din Miercurea Ciuc (Foto: arhivă RFI)
Attila Korodi a reorganizat activitatea Primăriei din Miercurea Ciuc (Foto: arhivă RFI)

Declaraţia prin care preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă are „foarte multă conotaţie politică” şi nu va avea un rezultat direct, spune la RFI liderul deputaţilor UDMR, Attila Korodi.

În opinia lui Attila Korodi, declaraţia de vineri a preşedintelui Klaus Iohannis „are foarte multă conotaţie politică, dar o declaraţie care imediat, în perioada următoare, nu are cum să aibă un rezultat direct, procedural, pentru că efectiv, preşedintele nu are prerogative de a cere demisia, care să rezulte printr-o procedură constituţională şi prin demisia premierului sau prin înlăturarea premierului, asta poate să facă Parlamentul. Deci trebuie să citim totul într-o cheie politică până la ora actuală”.

Liderul deputaţilor UDMR speră că preşedintele Iohannis şi premierul Dăncilă vor încerca să conlucreze în interesul ţării: „Eu sper un singur lucru: totul să se întâmple utilizând instrumente democratice şi fără să ne trezim peste câţiva ani de zile că unii sau alţii au apărut sau au dispărut din zona politică, utilizând instrumente mai puţin transparente (...). Un lucru este clar: astfel de scandaluri nu aduc nici un beneficiu, în general, României, pentru că numai dacă ne uităm la primele ştiri care au apărut în ziua cea mai focoasă, ca să spun aşa, în declaraţii, s-a văzut cum se resimte în diferiţi indici lucrul acesta (...). Eu îi invit atât pe preşedintele României, cât şi pe premierul Viorica Dăncilă în momentul în care situaţia rămâne în cele conturate acum, totuşi să încerce să lucreze, să conlucreze, chiar dacă cu reţinere, cu o anumită rezervă, pentru interesul României”.

 
Attila Korodi, despre conflictul Iohannis-Dăncilă