Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Theresa May pierde un om cheie în guvern, Amber Rudd. Noul său ministru de interne este Sajid Javid

rudd.jpg

Amber Rudd.
Sursa imaginii: 
AFP

Prim-ministrul britanic Theresa May l-a numit luni pe Sajid Javid ministru de interne înlocuindu-o în funcție pe Amber Rudd. Aceasta a demisionat după ce a fost în ultimele două săptămâni ţinta criticilor opoziţiei, pe fondul unei crize legate de situaţia imigranţilor originari din Caraibe.

Scandalul a luat amploare zilele trecute când s-a aflat că serviciile conduse de Rudd aveau obiective privind numărul de imigranţi clandestini care trebuie expulzaţi, iar ea nu a negat că ştia despre acest lucru. Amber Rudd era ministru din 2016, iar demisia ei reprezintă o lovitură pentru Theresa May, înaintea alegerilor locale de joi, care vor oferi un indiciu semnificativ despre popularitatea guvernului conservator, arată AFP.

Lunea trecută, ministrul de interne anunţase că guvernul britanic va acorda compensaţii unora din imigranţii caraibieni al căror statut a fost considerat ilegal după decenii de şedere în Regatul Unit şi va renunţa la taxele solicitate până acum acestora pentru acordarea cetăţeniei. Cei cunoscuţi sub denumirea generică de migranţi "Windrush", aceștia au sosit în Regatul Unit pentru a ajuta la reconstrucția țării după război și au primit drept de ședere nelimitat. Scandalul a izbucnit după ce s-a aflat că serviciile aflate în subordinea lui Rudd le-a solicitat imigranților caraibieni documente pe care aceștia nu fuseseră obligaţi să le păstreze, tratându-i ca pe imigranții clandestini, iar unii au fost ameninţaţi cu deportarea. Săptămâna trecută premierul May şi-a cerut scuze pentru situaţie, printr-o scrisoare către ziarul comunităţii africane şi caraibiene, "The Voice". Amber Rudd a negat, mai întâi, în cadrul unei comisii parlamentare că era la curent cu amenințările privind deportarea imigranților și obiectivele fixate privind numărul de deportați. Acum, în scrisoarea de demisie prezentată premierului, Rudd a admis că ”a înşelat involuntar Comisia parlamentară pentru Afaceri Interne cu privire la obiectivele acestei deplasări de imigranţi clandestini în timpul audierii cu privire la Windrush”.

Demisia acestei femei loiale, care i-a succedat lui May la Interne în 2016, reprezintă o lovitură dură pentru premier, care va înfrunta pe 3 mai alegeri locale cu valoare de test pentru Guvernul ei, deja sfâşiat de Brexit şi care dispune de o majoritate foarte slabă în Parlament. Aceasta este totodată a patra demisie a unui membru al Guvernului în decurs de şase luni, după cele ale ministrului Apărării Michael Fallon şi vicepremierului Damian Green în urma unor acuzaţii de hărţuire sexuală dar şi a secretarului de stat însărcinat cu Dezvoltarea Priti Patel. Theresa May are de gestionat totodată o profundă disensiune în Partidul său Conservator pe tema Brexitului. Amber Rudd făcea parte dintre miniştrii eurofili, care susţin menţinerea unor legături strânse cu Uniunea Europeană după Brexit, iar plecarea ei modifică, de asemenea, echilibrul în cadrul Guvernului.