Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iranul, sub tiruri și la propriu și la figurat

tiruri_rachete.jpg

Tiruri isreliene de rachete asupra orasului Hama din Siria.
Image source: 
AFP

Armata siriană a anunţat că mai multe baze militare din provincia Hama şi din apropiere de Alep au fost lovite duminică seara de rachete, dar nu a precizat sursa atacului, informează Reuters. Televiziunea de stat de la Damasc anunţase cu puţin timp înainte că în Hama s-au auzit mai multe explozii, iar doi localnici au declarat că locul unde s-au produs este o bază militară folosită de forţe susţinute de Iran.

Reuters reaminteşte că Israelul a atacat de mai multe ori poziţii ale miliţiilor din Siria sprijinite de iranieni iar luna trecută, un astfel de atac asupra unei baze aeriene a ucis şapte militari iranieni. Varianta ca atacurile să fi fost israeliene e cu atât mai plauzibilă cu cât tot ieri secretarul de stat american, Mike Pompeo, s-a întâlnit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și a atacat din nou Iranul pentru așa zisa sa ambiţie de a domina Orientul Mijlociu.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului susține că în atacul de ieri seară cel puţin 26 de combatanţi proregim - ”majoritatea” iranieni – ar fi fost ucişi de rachete care au vizat poziţii militare. Presa siriană a denunţat o ”nouă agresiune”, fără să identifice autorii, dând asigurări că ”rachete inamice” au vizat poziţii militare în provinciile Hama şi Alep. Bombardamentele - ”probabil israeliene” - asupra Brigăzii 47, o bază militară în provincia centrală Hama, au ucis 26 de combatanţi proregim, a precizat Observatorul.”Prin natura ţintelor este vorba probabil de bombardamente israeliene”, a precizat OSDO, adăugând că atât pe aeroportul militar atins în provincia Alep, cât şi la Brigada 47 ”au fost vizate depozite de rachete de tip sol-sol”. Intervievat însă de postul militar israelian, ministrul israelian al transporturilor Yisrael Katz a declarat că ”nu este la curent cu acest eveniment” dar Reuters amintește că Israelul îşi confirmă rareori operaţiunile militare în Siria.

În plus, atacurile coincid cu vizita în Israel a secretarului de stat american. Mike Pompeo s-a întâlnit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, după o vizită a sa în Arabia Saudită. Pompeo a insistat că Iranul "este cel mai mare sponsor al terorismului din lume": vinde arme rebelilor Houthi din Yemen, orchestrează campanii de piraterie informatică şi susţine "regimul criminal" al preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Netanyahu a acuzat și el Iranul că "vrea să înghită o ţară după alta" şi avertizând că agresiunea iraniană şi programul de înarmare nucleară al Teheranului trebuie oprite.

De altfel, să nu uităm că ministrul israelian al apărării Avigdor Lieberman a declarat luna aceasta că ţara sa va ataca orice tentativă de ”implantare militară” iraniană în Siria, ”indiferent care va fi preţul de plătit”. De asemenea, pe 9 aprilie, Israelul a fost acuzat de regimul sirian şi Iran că a efectuat atacuri aeriene sângeroase contra unei baze militare în centrul Siriei. Cel puţin 14 combatanţi - inclusiv şapte iranieni - au fost ucişi în acest atac. Așadar, „o confruntare între Israel și Iran în Siria a devenit foarte probabilă. Pot să văd cum va începe, dar nu sunt sigur când și unde”, după cum declara recent și secretarul american al Apărării, James Mattis. Pentagonul a dezvăluit că monitorizează prin avioane de recunoaștere, drone și sateliți cum Iranul transportă în Siria sisteme antiaeriene și rachete balistice fiind preocupat de „un atac asupra Israelului dinspre Siria”.