Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premierul israelian, acuze grave la adresa Teheranului. Netanyahu: Iranul minte

Premierul israelian susţine că are dovezi solide că Iranul a dezvoltat un program nuclear secret, prin care ar fi încălcat acordul nuclear semnat în anul 2015. Benjamin Netanyahu a prezentat, la Ministerul Apărării, imagini și dosare despre care susține că ar demonstra că Teheranul a plănuit în secret obținerea de arme de distrugere în masă. 

Actualizare:  Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) transmite că nu deţine ”vreun indiciu credibil cu privire la activităţi în Iran legate de dezvoltarea vreunui mijloc nuclear după 2009”

Premierul israelian susține că  serviciile de informaţii ar fi obţinut 55.000 de pagini pe 183 de CD-uri cu informaţii  și afirmă că autoritățile iraniene ar fi mințit comunitatea internațională:"Aceste dosare demonstrează în mod concludent că Iranul a minţit când a spus că nu a avut niciodată un program de arme nucleare", a afirmat Netanyahu. 

Acuzațiile lansate de premierul israelian vin din partea ”unui mincinos înrăit în pană de idei”, reacționează, într-un comunicat, ministerul iranian de Externe, citat de AFP.

 

Marile puteri speră în salvarea acordului cu Iranul. SUA denunță o înțelegere “oribilă”

Liderii Marii Britanii, Franței și Germaniei au convenit că acordul în dosarul nuclear iranian, implicit cooperarea, e cea mai bună cale de a opri Teheranul să se doteze cu armament nuclear și i-au solicitat lui Donald Trump să dea o șansă înțelegerii. 

"Dacă tratatul eşuează sau SUA se retrag din el, nu vom mai avea nimic similar şi ne temem că situaţia se va deteriora semnificativ, împreună cu tot ce derivă din aceasta", a transmis  ministrul german de externe. 

Președintele american pare însă de neclintit și invocă o înțelegere oribilă negociată de predecesorul său, Barack Obama:

”În şapte ani, acest acord va expira, iar Iranul va putea să dezvolte arme nucleare. (…) Acest lucru nu este acceptabil (…) Este un acord care nu a fost aprobat de multă lume şi este un acord oribil pentru Statele Unite”, a afirmat Trump.