Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viitorul buget UE va crește la 1250 miliarde de euro, spune Comisia Europeană

buget.jpg

Semne rele: consumul încetinește, profitul se volatilizează, bugetul trăiește din salarii
Semne rele: consumul încetinește, profitul se volatilizează, bugetul trăiește din salarii
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Primul buget UE post Brexit va fi mai robust, dar va fi concentrat pe securitate și solidaritate reală, în detrimentul regiunilor din est și al agriculturii. Bugetul ar trebui să crească de la 980 de miliarde (2014-2020) la 1250 de miliarde de euro (2021-2027). Două mari politici se văd însă din nou vitregite, conform propunerii pe care Bruxelles o va prezenta astăzi. 

UE va pierde 13 miliarde de euro pe an după plecarea Londrei din clubul comunitar, de aceea, Comisia propune o creștere a contribuțiilor naționale de la 1% din VNB la 1,11% sau chiar 1,19% din VNB. 

Aceasta este versiunea de lucru a Comisie Europene care a lăsat mai multe scurgeri de informații în presa europeană în ultimele zece zile pentru a lua pulsul capitatelor. Cifrele finale ar putea fi deci diferite, ele se mai pot schimba pe parcursul zilei de astăzi.

Ce este sigur este că, la cererea Germaniei și a Franței, Comisia propune ca statele membre unde democrația este pusă în pericol fondurile structurale saa fie reduse. Este vorba în principal despre Polonia și Ungaria. La fel, aceste fonduri vor fi legate de disponibilitatea statelor de a primi migranti, știind-se că atât Ungaria cât și Slovacia au fost foarte reticente în această privință. 

Agricultura este și ea vitregită, sume importante vor fi deplasate la acest capitol; în plus, se estimează că în urma Brexitului, Politica Agricolă Comună va pierde 2, 7 miliarde de euro anual. 

In acest sens, în negocierile care se vor deschide de acum, se crede că fără un bloc estic robust și unit care să apere subvențiile agricultorilor săi, aceștia vor avea mult de pierdut. Franța și Spania apără Politica Agricolă Comună, dar sunt așteptate să își protejeze cu precădere propriile interese. 

Cine ar beneficia de noua viziune comunitară? Este vorba despre mutarea atenției de la regiunile estice către cele defavorizate din Spania, din Italia și chiar din Franța. La fel, statele sudice sunt așteptate să primească fonduri pentru a gestiona migrația. 

Marți seară s-a stabilit că propunerea de buget UE multianual va fi prezentată astăzi în sesiunea plenară a Parlamentului European, la Bruxelles.

Aceasta deschide cea mai dificilă negociere din istoria UE; discuția va avea la bază propunerea Comisiei Europene, pe care aceasta a realizat-o în urma consultării cu marile statele membre. 

Bruxelles spune că acesta este un buget modern, flexibil și pragmatic. Statele est europene contestă deja această viziune.