Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mircea Diaconu la RFI: Preşedintele şi Guvernul sunt ca doi elevi care se împing în bancă

Mircea Diaconu vrea să fie președinte (Foto: Facebook/Mircea Diaconu)

Nivelul la care a ajuns relaţia dintre Preşedinţie şi Guvern este mărunt, declară la RFI europarlamentarul Mircea Diaconu, membru al grupului ALDE din PE. El comentează conflictul dintre Klaus Iohannis şi coaliţie, după ce preşedintele i-a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă.

Mircea Diaconu vede în conflictul Iohannis-Guvern „un fel de război, care apare-dispare, apare, se temperează, iar apare, un fel de război (...). Două fronturi, cu tranşee, cu tot ce trebuie, care sunt adversare rău de tot, până la luptă, până la război (...). E o regulă pe care am învăţat-o când eram mic: când doi se ceartă, nici unul nu are dreptate sau fiecare are partea lui de vină”.

Eurodeputatul consideră că „preşedintele ar trebui să fie un arbitru, că despre asta e vorba, de fapt. Câtă vreme el intră în teren mereu, e o greşeală (...). Eu mă uit cu spaimă, pentru că tot ce e pe masă până acum sunt părţi beligerante, ceea ce înseamnă că războiul între fronturi va continua, în orice variantă ar fi câştigătoare în 2019. Or chiar e nevoie de o Preşedinţie foarte exact înţeleasă în România şi care să-şi acopere exact plaja sa”.

În opinia lui Mircea Diaconu, „suntem ca nişte copii la şcoală, care stau în bancă şi se împing unul pe altul, să se dea jos din bancă. E jenant din toate punctele de vedere. Pe de altă parte, o conlucrare, o relaţie aproape continuă pe teme mari, tema politicii externe, cu Guvernul (...), dacă discuţi tot timpul, problema se poate dezamorsa, oricare ar fi ea, imediat sau aproape imediat. Fiecare dintre părţi s-a ascuns puţin de cealaltă. Eu aşa văd, pur şi simplu ca nişte copii, ăsta e nivelul şi e mărunt”.

 
Mircea Diaconu, despre conflictul Iohannis-Guvern