Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis: Am decis să trimit legile justiţiei la CCR şi să sesizez Comisia de la Veneţia

klaus_iohannis.jpg

Sursa foto: site Preşedinţie
Sursa foto: site Preşedinţie

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că a decis să trimită întregul pachet legislativ privind legile justiţiei înapoi la CCR şi că în paralel sesizeză Comisia de la Veneţia.

Iată principalele declaraţii de miercuri ale preşedintelui Klaus Iohannis:

 

- În toamna lui 2016 a fost campanie electorală pentru parlamentare şi PSD a îmbrobodit poporul cu un program numai lapte şi miere. Au ajuns la guvernare, dar a urmat cu totul şi cu totul altceva. A început asaltul asupra justiţiei din partea PSD. Au venit cu acea infamă OUG 13. Acea Ordonanţă am reuşit să o oprim împreună, sute de mii de români de bună credinţă au protestat atunci în stradă pentru acest lucru.

 

- Asaltul s-a mutat în Parlament, iar rezultatul demersului parlamentar de modificare a legilor justiţiei a ajuns acum şi în faza în care se cere promulgarea acestor legi. Procedura originală, graba lipsită de orice justificare, modul autoritar în care s-au desfăşurat dezbaterile parlamentare au determinat în final foarte multă neîncredere.

 

- Reforma justiţiei este clamată de PSD, este în continuare contestată de asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi trezeşte mari îngrijorări ale partenerilor externi. Nu putem să asistăm pasivi la o rescriere din mers a Constituţiei. Într-o democraţie autentică, separaţia puterilor în stat înseamnă colaborare (...), dar mai ales echilibrul şi controlul reciproc dintre acestea.

 

- Întregul pachet legislativ a fost adoptat de Parlament, atenţie, într-o săptămână şi apoi au fost necesare patru luni şi trei decizii ale CCR pentru a corecta unele prevederi. Toate acestea dovedesc faptul că rezultatul deliberărilor parlamentare ar fi avut de câştigat, dacă textele ar fi fost mai bine fundamentate şi pe larg dezbătute.

 

- Constat că legile justiţiei nu sunt deplin adecvate nici cadrului constituţional intern şi nici standardelor europene în materie.

 

- Chestiuni referitoare la integritatea magistraţilor contravin în continuare Constituţiei, iar Statutul Procurorului este fragilizat.

 

- Noile reguli privind admiterea în magistratură pot avea consecinţe importante asupra instanţelor, cu riscul de a bloca actul de justiţie (...). Unele prevederi sunt menite să timoreze magistraţii.

 

- Pachetul legislativ nu corespunde nici exigenţelor unui stat de drept şi democratic, nici aşteptărilor românilor, care doresc o justiţie independentă, bazată pe lege şi neinfluenţabilă.

 

- Am decis să trimit întregul pachet înapoi la CCR şi în paralel, să sesizez Comisia de la Veneţia. Fac un apel către CCR de a nu se grăbi şi a conlucra cu organismul european.