Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Justiției, explicații în Parlament pe Raportul GRECO

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, pe Facebook, că mâine, de la ora 12.00, va participa în Parlament la “Ora Guvernului”, pentru a răspunde la întrebările referitoare la Raportul GRECO. Solicitarea a venit din partea Partidului Național Liberal.

Grupul Statelor împotriva Corupţiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO) a făcut public  pe 11 aprilie  Raportul referitor la România, în care îşi exprimă îngrijorarea profundă faţă de anumite aspecte ale legilor adoptate de Parlament privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii dar și amendamentele propuse pentru legislaţia penală.

GRECO a pregătit acest raport ca urmare a unei decizii luate la reuniunea plenară din decembrie 2017 de a efectua o evaluare de urgenţă a reformelor judiciare din România,  “având în vedere că acestea ar putea implica încălcări grave ale standardelor anticorupţie”.

În aceeași zi, preşedintele PNL Ludovic Orban a anunțat că liberalii au decis să îl convoace pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la dezbaterea “Ora Guvernului”, la Senat, în contextul raportului Grupului statelor împotriva corupţiei al Consiliului Europei.

„Nu poţi să nu ţii cont de acest raport. Grupul statelor împotriva corupţiei este o organizaţie importantă cu mare influenţă, poate influenţa multe decizii la nivel european, care pot să ne dezavantajeze dacă actualii guvernanţi nu se trezesc din nebunia de care sunt dominaţi de la câştigarea alegerilor”, a declarat atunci Ludovic Orban.