Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Boştinaru: Iohannis e foarte nervos; nu vor fi răsturnări spectaculoase la Comisia de la Veneţia

Klaus Iohannis Romania Consiliu UE.jpg

Image source: 
Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis pune în discuţie prestigiul şi credibilitatea CCR, declară la RFI europarlamentarul PSD Victor Boştinaru. El comentează decizia şefului statului de a trimite legile justiţiei la Curtea Constituţională şi de a sesiza în paralel Comisia de la Veneţia.

În opinia lui Victor Boştinaru, „domnul preşedinte arată că este foarte nervos, e foarte nervos în ultima săptămână de zile, atunci când s-a exprimat impardonabil, cu afirmaţii de genul „înţelegeri secrete cu evreii”. Este foarte nervos acum, când pune în discuţie sensul şi logica deja probată a CCR, care a făcut analiza, verificarea de constituţionalitate a celor trei legi. Este o punere în discuţie a prestigiului şi credibilităţii unei instituţii esenţiale în statul în care domnul Klaus Werner Iohannis este preşedinte (...). Toate hotărârile CCR sunt bazate pe jurisprudenţa şi pe propunerile Curţii de la Veneţia”.

„Într-un fel, domnul Iohannis negând rolul şi meritele hotărârilor CCR, face un efort mai degrabă de câştigare a timpului şi leg această acţiune de ieri şi tonul extrem de tăios, conflictual, de o posibilă răzgândire în ce priveşte destinul european al domniei sale. S-ar putea să fi constatat că lucrurile nu-i ies cum îi convenea şi atunci să apeleze la un stil conflictual, crezând că din această perspectivă îşi măreşte şansele pentru alegerile prezidenţiale din 2019”, afirmă eurodeputatul.

Ar trebui să ţină cont România de opinia Comisiei de la Veneţia? „Eu sunt convins că România aşa cum a făcut-o până acum, o va face şi de data aceasta, dar cei care se iluzionează că vor fi răsturnări spectaculoase în evaluarea Comisiei de la Veneţia se înşeală”, crede Victor Boştinaru.

Victor Boştinaru, despre decizia preşedintelui de a sesiza CCR şi Comisia de la Veneţia pe legile justiţiei