Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bogdan Chirițoiu, despre modificările la Legea Concurenței: România face un pas înapoi

România face un pas înapoi dacă Parlamentul va adopta mai multe amendamente ale PSD la legea de organizare și funcționare a Consiliului Concurenței, afirmă la RFI președintele instituției, Bogdan Chirițoiu. E vorba de modificări privind numirea conducerii acestei instituții.

Comisia juridică și cea de industrii din Camera Deputaților au adoptat joi un  amendament care prevede că șeful Consiliului Concurenței trebuie să aibă cel puțin 15 ani vechime într-o funcție de conducere. Opoziția, prin vocea deputatului PNL Gabriel Andronache, susține că PSD vrea astfel să obțină controlul și asupra Consiliului Concurenței și să-l demită pe Bogdan Chirițoiu

O altă modificare: Parlamentul va fi cel care va vota membrii Plenului Consiliului Concurenţei, iar președintele va trebui să semneze decizia Legislativului.

În forma actuală a legii, aceștia sunt numiți de președinte la propunerea Consiliului consultativ al instituției, cu avizul Guvernului și după audierile în comisiile de specialitate.

“Legea prevedea până acum că trebuia să existe o experiență într-o funcție de conducere cu răspunderi largi, fără să spună durata. Apariția acestui termen foarte lung, adică niciunde nu există o condiție similară,nici la Curtea de Conturi, nici la Autoritatea de Energie, nici la Autoritatea de Comunicații...Evident că asta va împinge spre un anumit profil de candidați pentru funcția de președinte. Probabil că vor fi oameni mai aproape de sfârșitul carierei. Nu știu dacă e bine, dacă asta este într-adevăr intenția și, în orice caz, asta va fi consecința”, a spus Bogdan Chirițoiu la RFI.

Președintele Consiliului Concurenței a precizat că, anul viitor, România va trebui să transpună o directivă europeană care oferă mai multă autonomie Consiliului Concurenței. Oficialul precizează că aceste modificări sunt total opuse cerințelor europene.

“Această directivă va fi implementată anul viitor de către România, când noi vom avea președinția Consiliului Uniunii Europene și vom avea răspunderea să ne asigurăm că toate statele membre o implementează. Or, mie mi se pare ironic că noi modificăm Legea Concurenței acum, în sensul opus a ceea ce vom fi nevoiți să facem la anul și ce declarăm public că vrem să facem la anul. (...) Printre altele prevederi, o are și pe aceea că trebuie să existe o preselecție tehnică înainte de numirea politică (...) Asta spun, mi se pare un pas înapoi față de ceea ce avem acum și merge contra curentului pe care îl susține statul roman. Orice autoritate de reglementare trebuie să aibă o autonomie, o independență înțeleasă în mod luminat”, a precizat Bogdan Chirițoiu.

 

Bogdan Chirițoiu în dialog cu Valentin Chisoceanu
668