Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis: PSD-ul amanetează viitorul țării. Crește salarii și pensii și neglijează investiții importante

Adriana Saftoiu suspendare presedinte Iohannis.jpg

Klaus Iohannis, ameninţat de Liviu Dragnea cu suspendarea (Sursa foto: site Preşedinţie)
Klaus Iohannis, ameninţat de Liviu Dragnea cu suspendarea (Sursa foto: site Preşedinţie)

Președintele Klaus Iohannis a făcut, în această seară, o analiză a execuției bugetare în primele trei luni ale anului 2018, după ce Ministerul de Finanțe a publicat un raport care arată probleme mari la toate capitolele.  În acest context, Klaus Iohannis a cerut public, pentru a doua oară, demisia premierului Viorica Dancilă, demisie despre care a spus că este "imperioasă".

Încă de la începutul discursului, Klaus Iohannis a ținut să precizeze că programul de guvernare PSD s-a aflat, de la bun început, pe contrasensul unei logici economice elementare." PSD a propus, pe de-o parte, scăderea taxelor și impozitelor, acțiune începută acum doi ani, pe de altă parte o creștere puternică a cheltuielilor bugetare pentru salarii, pensii, drumuri, au spus ei, autostrăzi, au spus ei. Pentru economiști, această abordare a produs surprindere.  Este vorba de un fel de magie economică propusă de PSD. Este o ecuație care cu greu poate fi dusă la bun sfârșit. Trebuie să vedem cât va ține această iluzie creată de PSD", a declarat șeful statului.

Klaus Iohannis:"Nu vedem nici drumuri, nici școli,nici autostrăzi, nici spitale.Nimic!"

Iar criticile la adresa social-democraților au continuat. Președintele a luat rând pe rând datele economice, arătând că, deși țara noastră a înregistrat o creștere economică, aceasta nu se regăsește nici în veniturile populației, nici în cele ale bugetului de stat. “ În privința creșterilor salariale, au reușit o contraperfromanță rară, până și cei cărora le-au crescut salariile sunt nemulțumiți. Printr-o inginerie contabilă, au fost trecute cheltuielile de CAS de la angajator la salariat și astfel s-a anulat creșterea. După deja un an și jumătate de guvernare PSD, cu această faza extrem de discutabilă a creșterilor de salarii, nu vedem nici drumuri, nici autostrăzi, nici școli, nici spitale. Nimic! PSD amanetează viitorul țării. Crește salarii și pensii și neglijează investiții importante. Bugetul e supus unei presiuni imense.  Pe fondul creșterii cheltuielilor totale cu peste 22 de procente, această presiune trebuia atenuată printr-un efort consistent de creștere a veniturilor. Ori aici lucrurile nu s-au întâmplat deloc așa. Execuția bugetară arată ca la niciun capitol colectările nu au atins țintele programului. Nici măcar propriul program nu și l-au îndeplinit. Acest lucru arată ceva trist: PSD-ul e incapabil să gestioneze finanțele publice”, a mai spus Klaus Iohannis.

"PSD are tot felul de priorități"

Acesta a adăugat că guvernarea PSD nu reușește să transforme în niciun chip creșterea economică în creșterea veniturilor. “Veniturile în 2017 au fost cu 3 miliarde mai mici decât programul guvernelor PSD-ului. În 2018, veniturile totale au crescut în termeni nominali, dar sunt cu 4,5% sub programul bugetar trimestrial”, a adăugat Klaus Iohannis, cu precizarea că “este prima dată de la criza economică de când veniturile au scăzut”. Klaus Iohannis a făcut și un inventar al priorităților partidului de la guvernare: “Ce să ne mirăm: PSD are tot felul de priorități- lupta cu BNR, cu multinaționalele, numai cu fondurile europene nu prea se luptă. România se află în procedură privind deviația semnificativă a deficitului. România face în continuare obiectul procedurii europene, dacă nu se corectează acest lucru, se va agrava, doar că nu se vede nicio intenție corectivă. E imperioasă demisia doamnei Dăncilă, pentru a face loc unor oameni responsabili și competenți", a conchis Klaus Iohannis.