Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea în România

papamobil.jpg

Papa Ioan Paul al II-lea pe străzile Bucureștiului, mai 1999
Sursa imaginii: 
Facebook / Titus Gușă

În 8 mai 1999, Sfântul Ioan-Paul al II-lea se reculegea, în catedrala romano-catolică Sfântul Iosif din București, la mormintele cardinalului Iuliu Hossu și episcopului Vasile Aftenie, doi dintre martirii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. A urmat apoi întâlnirea emoționantă cu cardinalul Alexandru Todea, adus într-un scaun cu rotile în catedrală. A urmat întâlnirea cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În urma vizitei istorice a Sfântului Ioan-Paul al II-lea a rămas amintirea unui milion de oameni, care l-au aclamat pe străzile Bucureștiului. 

În mai 1999, Sfântul Ioan-Paul al II-lea făcea o vizită istorică în România. Era prima călătorie apostolică a unui Papă al Romei într-o țară majoritar ortodoxă. Într-un fel, vizita Suveranului Pontif a schimbat definitiv relațiile dintre Biserica Catolică și cele ortodoxe, iar dialogul frățesc dintre cele două culte creștine a intrat într-o nouă epocă istorică. Și aceasta deși negocierile care au precedat această vizită au fost dificile. Ierarhii ortodocși au insistat ca vizita să aibă loc doar în București. Presa vremii relata că ierarhii ortodocși se temeau că, dacă Papa Ioan-Paul al II-lea ar fi ajuns în Transilvania, foarte mulți dintre credincioșii pierduți de Biserica Greco-Catolică în anul 1948, după ce a fost interzisă de comuniști, s-ar fi putut întoarce la acest cult. Însă, în ciuda acestor dificultăți, vizita Papei Ioan-Paul al II-lea a reprezentat un adevărat moment de triumf.

În 7 mai 1999, Suveranul Pontif săruta pământul României, țară pe care a numit-o Grădina Maicii Domnului. La aeroport, Papa Ioan-Paul al II-lea era întâmpinat de președintele Emil Constantinescu, de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist, de mitropolitul greco-catolic, Lucian Mureșan, de mitropolitul romano-catolic, Ioan Robu, și de nunțiul apostolic Jean-Claude Perisset. Papa Ioan-Paul al II-lea a fost primit în Palatul Patriarhiei, apoi a urmat o recepție la Palatul Cotroceni. Sfântul Părinte a rostit un discurs în limba română în care a spus că se roagă pentru cicatrizarea rănilor produse în perioada comunistă în relația dintre catolici și ortodocși. Este vorba de perioada în care Biserica Română Unită a fost interzisă de comuniști cu complicitatea unor ierarhi ortodocși, iar bisericile greco-catolice au fost transformate forțat în biserici ortodoxe.

A doua zi Sfântul Ioan-Paul al II-lea a vizitat, în Cimitirul Belu, mormintele a doi martiri pentru credință: cardinalul Iuliu Hossu și episcopul Vasile Aftenie. Apoi, Papa s-a recules la Monumentul Eroilor Revoluției din 1989.

În catedrala romano-catolică Sfântul Iosif l-a regăsit pe cardinalul greco-catolic Alexandru Todea, fost deținut politic, care a fost adus în București în scaunul cu rotile. După liturghie, Papa Ioan-Paul al II-lea s-a întâlnit cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar în data de 9 mai a oficiat o celebrare euharistică în Parcul Izvor din București, la care au participat sute de mii de persoane. Papa a rostit predica în limba română și a oferit binecuvântări în română, maghiară, germană și poloneză, apoi l-a invitat pe patriarhul Teoctist la Roma. Cei doi conducători ecleziastici s-au îndreptat împreună în papamobil spre aeroport, în aclamațiile unui milion de oameni care, vreme de trei zile, au scandat ”Unitate!”.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 8 mai 2018